Kdo je lahko dober kristjan in državljan?

Ko sva s Slavkom Kmetičem pripravljala in kasneje tudi predstavljala najin skupni knjižni projekt »Stavka, ki je iztirila rdeči režim«, skoraj nikakor nisva mogla mimo omembe prvega bolj trdega srečanja Slavka Kmetiča, akterja stavke strojevodij … Beri dalje

Prostor brez vrat

Dr. Jože Pučnik (1932-2003)

Ob letošnjem 23. avgustu, dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, se v mislih morda pomudimo pri nekem davnem zajtrku na Pohorju.

Ob studencu na Pesku se je poleti leta 1963 mlad moški besno prepiral z duhom komunizma: “Če sem bil pet let za rešetkami in sem zdaj tu v prostoru brez vrat, je to prekleta razlika zame.

Beri dalje

Korupcija je zanikanje sleherne milosti

dr. Janez Zdešar

Pogovor z dr. Janezom Zdešarjem VIII. del

Skrbi me, da ima Slovenija korupcijo v poslovnosti in v politiki za nekaj popolnoma normalnega. Da je korupcija tisto normalno sredstvo politike. Podkupovati, ti meni, jaz tebi, daj – dam, trgovanje na vsakem področ­ju. To je najbolj pogubno ravno nasproti veri.

Beri dalje

Diferenciacija v Agrostroju

Predstavljal sem si, da Trg republike nekoč niti simbolno ne bo več trg revolucije, kar po spomenikih tam naokoli še vedno je. Eden od teh spomenikov je spomenik Edvardu Kardelju. Učitelj samoupravnega socializma in, kot pričajo viri, naročnik revolucionarnega nasilja v letih 1941-42, je tam prvi med enakimi – v družbi svojih samoupravljavcev. Prav podoben in prav tam bi bil lahko spomenik osamosvojiteljem. Boljše lokacije od tistega trga ni. Pučnik bi stal malo bolj spredaj.

Srebrni jubilej

Zaradi velikih pričakovanj, Slovenci smo pričakovali, da bomo ustvarili podalpsko Švico, je nad lastno državo zadnjih deset let večina ljudi razočaranih. Dejstvo je, da gre po Janševi prvi vladi vse navzdol. Tudi, ne pa predvsem zaradi mednarodnih razmer. Trenutno se, vsaj statistično, nekaj svetlika, toda nihče ne verjame v opazno izboljšanje življenja večine prebivalstva.

Sovraštvo namesto blaginje

Sovraštvo zamegli razum tako, da je velikemu delu slovenske javnosti normalno, da prva novica v radijskemu dnevniku govori o tem, kako v družini Janeza Janše plačujejo položnice za elektriko in šele četrta novica tistega dne je odločitev vlade o dokapitalizaciji več sto milijonske bančne luknje. Slovenski raziskovalni novinarji uspejo priti do podatka o plačevanju položnic za elektriko, kdo je odgovoren za bančno luknjo pa jih ne zanima.

Sprevržena slovenska realnost

Dober teden pred volitvami se zdi, kot da je boj že zdavnaj odločen in da so volitve samo še formalnost. Predvolilni boj še zdaleč ni naravnan programsko, saj ga najbolj zaznamuje dejstvo, da je voditelj ene od strank v zaporu zaradi skrajno sprevržene obsodbe. A to je pač pokazatelj, v kakšni državi in družbi živimo.

Ive A. Stanič: Osamosvojitelje zapirajo

Naši varuhi revolucije so še vedno ujetniki preteklosti. Primer Patria je ljudstvo prisilil, da intenzivno ocenjuje in razmišlja o pravičnosti sodstva, o sorazmernosti in ravnovesju sodb. To je pomembno, kajti doslej še nisem slišal, da … Beri dalje

Kmet iz Zminca se vrača

Ne vem, ali bi kdaj uganil, da bo osamosvojiteljsko veteransko organizacijo vodil Ivan Oman. Nekako preveč odmaknjeno od prve bojne vrste je teklo njegovo življenje v zadnjih letih. No, morda ga je prav to priporočilo … Beri dalje