Pismo bralca: Osamosvojitelje zapirajo tisti, ki so bili proti osamosvojitvi

krkovic_dob_04072014_8Četrti julij. Žalosten dan. Pa ne zaradi obujanja spominov na dan borcev, marveč zaradi dejstva, da slovenska oblast v 21. stoletju še vedno zapira ljudi, ne da bi le-ti vedeli zakaj.

Ob šestih zjutraj so v petek prijatelji Toneta Krkoviča odpeljali svojega bivšega komandirja v zapor na Dob. Se dovolj zavedamo, da je moral danes v zapor človek, ki je v času osamosvajanja Slovenije gorel in skorajda izgorel za svojo domovino. V ušesih mi odzvanjajo njegova povelja, ki so bila v celoti naravnana v prid Sloveniji. Danes se spominjam njegovih smelih, premišljenih in tudi drznih potez, ki so imele en sam cilj – ustvariti novo, samostojno in demokratično domovino Slovenijo. Krkovičev odhod na Dob oznanja, da naš narod živi le v nekakšni navidezni demokratičnosti, da še vedno ni očiščen nekdanjega komunističnega balasta, ki ga tranzicijska levica vzdržuje prek svojih mafijskih dedičev, delujočih v skritem in varnem ozadju. Na današnji dan se lahko le zgrozim, če pomislim, da so kazenski postopki slovenskih sodišč, ne le v nasprotju z načeli mednarodnega prava, ampak tudi in predvsem z vsako civilizacijsko normo in človeško pametjo. Seveda je sodbo potrebno prepustiti stroki. Le kdo tega ne ve. Gre za kvalificirano in razsvetljeno stroko, gre za pravičnost, ki bi morala biti ljudem najvišji življenjski ideal.

To kar vidim in razumem danes – in bom verjetno še jutri in pojutrišnjem – je dobesedno negativiziranje osamosvojitve, kar lahko pomeni, da mnogo teh ki obsodbo danes podpirajo, v osamosvojitev ne verjamejo več, ker saj se danes samo kregamo o zgodovini, pa o politiki, pa do skrajnosti se sovražimo (predvsem mislim tiste, ki imajo tak odnos do Janeza Janše), da se mnogim cedita med in mleko po časih, ko smo se vsi imeli tako radi in se nismo nič kregali. Seveda, ko pa smo nekateri morali biti tiho.

Od ljudstva izvoljena oblast je odstranila že dva pomembna člana osamosvojitvene ekipe iz javnega življenja in to z metodologijo pravosodne oblasti, ki se kaj bistveno ne razlikuje od povojne komunistične oblasti? Nasilna odstranitev človeka je tudi poizkus človeka duševno zlomiti.

Vse bolj se v ospredje postavlja aktualno vprašanje: kdaj se bo EU zdelo vredno odzvati se in našo navidezno demokratičnost spremeniti v blagostanje, vredno človeškega obstoja.

Danes, četrtega julija, se tragična dejanja kar vrstijo: včeraj Janez Janša, danes Tone Krkovič, jutri Ivan Črnkovič. In kaj kmalu znaš biti na vrsti tudi Ti, dragi bralec!

Ive A. Stanič
Kočevska Reka, 4. julija 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.