Ive A. Stanič: Osamosvojitelje zapirajo

zapor_dob_pri_mirniNaši varuhi revolucije so še vedno ujetniki preteklosti. Primer Patria je ljudstvo prisilil, da intenzivno ocenjuje in razmišlja o pravičnosti sodstva, o sorazmernosti in ravnovesju sodb. To je pomembno, kajti doslej še nisem slišal, da bi koga obsodili za finančni zlom države, po razorožitvi teritorialne obrambe leta 1990 (šolski primer veleizdaje) ni bilo nobenega postopka, kaj šele, da bi bil kdo obsojen, zaradi agresije na Slovenijo s strani JLA in odziva nekaterih Slovencev nanjo, ni odgovarjal nihče. Toneta Krkoviča pa je tokrat slovensko pravosodje »nagradilo« z dvema letoma zapora. Pomislite – zapor zaradi ene same kave!

Da, zapor, čeprav mu nihče ni povedal, kaj je storil narobe. Naši tožilci in sodniki pa nimajo toliko poguma, da bi povedali pošteno in odkrito, da je Krkovičeva krivda le v tem, ker je osamosvojitelj, in še huje, ker se je pridružil Janši. To je svojevrstno ohranjanje in celo oživljanje starih komunističnih metod. Taki in podobni bojevniki vse bolj intenzivno gradijo mostove med bivšo partijsko Jugoslavijo in demokratično samostojno Slovenijo. Če državni represivni organi zapirajo svoje sodržavljane, pa ljudem ne povedo, zakaj so zaprti, je le dokaz več, da sodišča za uničevanje političnih nasprotnikov še vedno uporabljajo stara partijska orodja.

Pri nas trdnih postulatov, ki bi dokazovali elemente pravne države, enostavno ni. Za našo tranzicijsko levico se pravna država odslikava v sliki maršala Tita, rdeči zvezdi, jugoslovanski zastavi … Podobne sovražne simbole ne vidite na slovenskem podeželju, vidite jih lahko v najvišjih državnih ustanovah, celo na glavah sodnic in sodnikov. Primer Patria z glavnimi udeleženci Janša, Krkovič in Crnkovič nazorno in nedvoumno kaže, kako velika moč je ostala v rokah dedičev revolucije, kako je za levičarje usodno pomembno sovraštvo in razdeljenost naroda, kako radi bi se znebili osamosvojiteljev in razobesili po zidovih jugoslovansko-ruske simbole.

Ker so vsi trije obtoženci obsojeni v imenu ljudstva, bi moralo vsaj ljudstvo vedeti, zakaj so zaprti. Tega pa obtoženci in celo sodniki ne vedo. V imenu katerega ljudstva jim bo vzeta prostost? V mojem imenu in v imenu mojih številnih prijateljev zagotovo ne.

Naše sodstvo prav gotovo dobro pozna znan ukaz maršala Tita: »Ne držite se zakonov kot pijanec plota. Napadite sovražnike socializma z vso silo!« Je naravnanost našega današnjega sodstva kaj drugačna od Titove zapovedi? Se slovenski tožilci in sodniki zavedajo posledic svojih odločitev?!

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.