Obsodba generala Rupnika na Vrhovnem sodišču razveljavljena

General Rupnik, nekdanji avstroogrski in starojugoslovanski vojaški častnik, med vojno glavni vodja slovenskega domobranstva, je bil po zakonu o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo s še nekaterimi soobtoženci po koncu druge svetovne vojne obsojen zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem po enajstih točkah obtožnice in ustreljen.

Odbor 2014: Palači kurupcije in zlorab

Vrhova slovenskega tožilstva in sodstva, njuna predsednika Fišer in Masleša sta postala sinonim koruptivnosti in zlorab slovenskega pravosodja. Prvi, koruptivnež in preganjalec žalujočih ob križu ter drugi, kršitelj človekovih pravic v demokraciji in totalitarizmu ter … Beri dalje

Politični proces

Žal nimamo ustanove, ki bi lahko meritorno odločila ali je nek sodni proces političen ali ne. Tudi tega, ali obstaja videz, da so bili v procesu pravosodni organi politično motivirani, ni mogoče ugotoviti tako brezprizivno kot je nedavno Ustavno sodišče odločilo, da je bil okrnjen videz nepristranskosti, ker iz odločanja o pritožbi Janeza Janše ni bil izvzet predsednik Vrhovnega sodišča Masleša.

Prejeli smo: Sklepi 2. Skupščine Odbora 2014

V petek je Ustavno sodišče Republike Slovenije ugotovilo, da so bile političnemu zaporniku Janezu Janši kršene človekove pravice in temeljne svoboščine, zato so sprejeli odločitev o zadržanju izvrševanja pravnomočne sodbe v primeru Patria. Na včerajšnjem … Beri dalje

Slovenske novice: Masleši zadeve uhajajo iz rok

Malomarnostim in zapletom na vrhovnem sodišču kar ni videti konec. Potem ko smo včeraj objavili dopis vrhovnega sodnika z 39-letnim stažem Gorazda Koblerja predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši, smo prejeli še dopisa vrhovnih sodnikov Borivoja … Beri dalje

Dr. Aleksej Cvetko, vrhovni sodnik

Sodnice in sodniki Vrhovnega sodišča so obravnavali zahtevo Janeza Janše, da se Branko Masleša izloči iz senatnega sojenja v njegovem primeru. Odločili so, da Masleša lahko sodeluje in je celo predsednik tega senata. Napačna odločitev, saj sodnik ne sme soditi nekomu, s katerim je v sporu, ker mora biti pri sojenju nepristranski.

Vztrajniki

Z ženo se od začetka pogosto udeležujeva shodov pred sodiščem. Pri tem sem si večkrat zastavil vprašanje kaj je tisto, kar nas združuje in žene, da tako vztrajno dan za dnem prihajamo pred to sodišče. Kakšna sila in kateri vzgibi nas spodbujajo, da kljub nasprotovanju, negativnim oznakam, psovkam, posmehu in tudi grožnjam, ne odnehamo?

Arhimed in Janša in Masleša

Branko Masleša je s kolegi obsodil na smrt psihiatričnega bolnika. To je bila zadnja izrečena smrtna kazen v času, ko je bilo vsakemu normalnemu človeku jasno, da bo smrtna kazen odpravljena. Pred Maslešo so v zrežiranih sodnih procesih na smrt obsodili in usmrtili več sto ljudi. Noben od sodnikov ni odgovarjal za sodni umor.