Prejeli smo: Izjava Odbora za preprečevanje zlorab v pravosodju

Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

V Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju smo v preteklih mesecih Vrhovnemu sodišču RS posredovali več pozivov in pisem v zvezi z odločanjem v zadevi Patria. Nobeno od teh pisem ni dobilo odziva najvišjega rednega sodišča v državi. To je zaskrbljujoče.

Obveščeni smo, da je senat Vrhovnega sodišča te dni začel svoje odločanje o zahtevah obsojenih za varstvo zakonitosti. Zgroženi smo ob dejstvu, da ob vsej – za velik del strokovne javnosti – sporni pravnomočni sodbi, Vrhovno sodišče RS ni zmoglo toliko odgovornosti in profesionalnosti, da bi zaradi varovanja človekovih pravic in preprečitve nepopravljivih posledic morebitnega neupravičenega posega v osebno svobodo obsojenega Janeza Janše in drugih v tej zadevi, odločilo o prekinitvi prestajanja kazni zapora do vsebinske odločitve o samih zahtevah za varstvo zakonitosti. Opozicijski voditelj tako že več kot tri mesece prestaja zaporno kazen. In to kljub temu, da je Vrhovno sodišče imelo zakonsko pooblastilo, da izvrševanje kazni zapora prekine in prepreči nepopravljive posledice.

Odločanje o zahtevah za varstvo zakonitosti se je 30.9.2014 končno začelo. Žal pa je obremenjeno s hudimi očitki na račun zapovedane nepristranskosti in na račun nesposobnosti objektivnega odločanja predsednika Vrhovnega sodišča Branka Masleše ki celo predseduje senatu, ki o zahtevah odloča.

Objektivno izkazano negativno javno opredeljevanje predsednika Masleše o Janezu Janši na Dnevih slovenskega sodstva letošnjega junija in njegova nesposobnost vzdržati se komentiranja, čeprav je vedel, da bo Vrhovno sodišče odločalo o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti, je splošni in strokovni javnosti vzbudila veliko nelagodje in zaskrbljenost glede videza nepristranskosti sodnikov v tej zadevi in tudi skrb, da ne bo zagotovljena nepristranskost odločanja. To zaskrbljenost je še povečala odločitev Branka Masleše da predseduje senatu, ki bo odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria.

Tik pred začetkom odločanja pa se je v medijih pojavil še preverljiv očitek o nekulturnem, neprofesionalnem in sovražnem opredeljevanju Branka Masleše do opozicijskega voditelja in v Patriji obsojenega Janeza Janše, ki naj bi se zgodilo na javnem kraju.

Protestiramo, da Vrhovno sodišče ni bilo sposobno odločati o prekinitvi prestajanja kazni zapora za Janeza Janšo, čeprav mu zakonska določba to nalaga.

Protestiramo, da Vrhovno sodišče in njegov predsednik nista bila sposobna zagotoviti videza nepristranskega odločanja v zadevi Patria.

Protestiramo proti javnemu negativnemu opredeljevanju predsednika Vrhovnega sodišča do osebe, o katere zahtevi za varstvo zakonitosti Vrhovno sodišče takrat še ni odločilo in protestiramo proti temu, da predsednik Vrhovnega sodišča ni bil sposoben za videz nepristranskosti poskrbeti vsaj s tem, da sebe ne bi določil za predsednika oziroma člana senata, ki v tej zadevi odloča. S takšnim svojim ravnanjem ni prispeval k večanju ugleda slovenskega sodstva nasploh, konkretni zadevi pa je prilepil madež pristranskosti.

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.