K. Jaklič za Radio Ognjišče: Ustavni sodniki v primeru delavcev migratnov razsodili napačno

Spor med delavci migranti in državo še ni rešen. Za zadnjo majsko oddajo “Spoznanje več, predsodek manj” je zadevo komentiral tudi predavatelj na Harvardu, dvakratni doktor Klemen Jaklič. Meni, da so ustavni sodniki z odločitvijo leta 2013 zvezali roke vladi, pri tem na naredili napako, saj niso upoštevali hipotetičnih razlogov, ki pa jih v prid delavcev migratnov ni malo.

Jaklič je uvodoma dejal, da ga ne preseneča, da se nihče ni prijavil na prvi razpis za predsednika Vrhovnega sodišča. Pravi, da ni lahko prevzeti institucije v tako slabi kondiciji. “Še posebej v luči tega, kar se je razkrilo v zadnjih letih. To je gotovo eden od razlogov, da nikomur ne diši to mesto, čeprav bi komu iz kariernih razlogov zelo dišalo in jim gotovo diši, ampak v takšni kondiciji karkoli sprejeti je vseeno nehvaležno.”

Nadaljeval je, da kdor bo stopil na mesto sedanjega predsednika sodišča bo gotovo deležen velikih kritik, če bo nadaljeval po poti, ki jo je začrtal dosedanji predsednik Branko Masleša. Opozoril je, da si je v tem mandatu privoščil skoraj vse, kar pa si prihodnji vodja vrhovnega sodišča ne bi smel. “Ko v neki na papirju demokratični republiki dopustiš sodstvu, pa tudi sam sodiš na način, ki je pravzaprav pristranski, ki ga kasneje ustavno sodišče soglasno razglasi za pristranskega, za primer nepoštenega sojenja, je to v pravosodju smrtni greh. Zakaj smrtni greh? Še posebej zato, ker gre na drugi strani za opozicijskega politika in ker je nepristranskost preko izločitev mogoče z lahkoto zavarovati. V takih primerih je najpomembneje ravno zavarovati neodvisnost sodstva in s tem pravno državo.”

V zadnjem delu oddaje je Jaklič komentiral razsodbo ustavnega sodišča iz leta 2013 v primeru olajšav, ki so jih imeli tako imenovani delavci migranti. Meni, da je bila odločitev napačna, sprejeta prehitro ali pa se takrat niso zavedali pomena, ki ga bo ta odločitev imela. V odločitvi so ustavni sodniki presodili, da ni stvarnega, razumnega razloga, zakaj bi ta skupina imela olajšavo, drugi pa ne. A Jaklič ugotavlja, da je na področju davčnih zadev široko polje dovoljenega in če obstaja samo hipotetičen razlog, bi sodišče moralo odločiti v prid delavcem migrantom.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.