Institut konstruktivne nezaupnice tudi za ustavne sodnike

Slovensko washingtonsko močvirje niso samo Murgle, pač pa tudi najvišja sodna institucija v državi, sestavljena po priporočilu bivše Cerarjeve poslanke Jasne Murgel. Podobnost obeh imen to dokazuje. Zato so rezultati takšni, kot so, globoko negativni. Ustavno sodišče ni zgled, ampak nacionalna sramota.

J. Letnar Černič, Ius-info: Usodna izbira

Najvišja sodišča nosijo izjemno odgovornost za uresničevanje demokratične in pravne države. Sodišča seveda niso neki abstraktni pojmi, temveč jih napolnjujejo in ustvarjajo ljudje, tako tisti, ki nosijo sodno haljo, kot tisti brez nje, ki delajo … Beri dalje

Ustavni sodniki v službi (ne)pravičnosti?

Ustavni sodniki so zavrnili ukinitev subvencij do priznane neprofitne najemnine stanovanj. Reševanje socialno ogroženih skupin je stvar politike transferjev iz blagajne ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. V tem primeru odločitve ustavnih sodnikov gre za načelno vprašanje o tem, ali so sodniki ustavnega sodišča lahko določevalci ekonomskih rent ali ne.

Upanje, vizija in pogum

To je naša zakonodajna, izvršna, sodna in finančna oblast. Ampak, da so ti na teh položajih, ni njihov problem. To je naš problem, ki smo si ga sami naredili. Lahko se tolažimo, da ni tako hudo. Od te tolažbe bo samo še huje. Včasih si moramo priznati, da smo morda kaj naredili narobe in začeti delati drugače.