K. Jaklič, Radio Ognjišče: To je stanje “kvazi” diktatorskih režimov

Da gre pri odločanju o odgovornosti Zvonka Fišerja pri zaposlitvi Boštjana Škrleca le dan pred menjavo vlade za dvojna merila, je v sinočnji oddaji “Spoznanje več, predsodek manj” menil profesor na Harvardu ddr. Klemen Jaklič. Prepričan je, da bi Fišer skupaj s predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo moral odstopiti že pred tem, takoj po odločitvi ustavnih sodnikov v primeru Patria.

Takšna praksa zaposlovanja v pravosodju je najmanj dvomljiva, je uvodoma pojasnil ddr. Jaklič, ki je sicer pričakoval, da bo Državnozborski svet Fišerja odpoklical. Ta primer nam tako po njegovih besedah sporoča, da “se lahko dogajajo protipravna kadrovanja, pa se v državni nič ne zgodi. Ti ljudje so še zmeraj na svojih funkcijah, oklepajo se svojih položajev. Obenem sporoča slovenski javnosti, da se bo enkrat morala odločiti, kdaj je dovolj, ali pa bo trpela stanje povsem nepravne države, kjer se kršijo predpisi, pa se ljudem, ki jih kršijo, na vodilnih položajih ne zgodi nič. To ni stanje pravne države in stanje demokracije, to je stanje “kvazi” diktatorskih režimov.”

Ddr. Jaklič je spomnil, da je v preteklosti morala zaradi odločitve KPK odstopiti celotna vlada, ne zgolj en funkcionar, čeprav je bilo mnenje KPK, ki je takšno odločitev povzročila, kasneje na sodni instanci razveljavljeno. “Sedaj pa imamo situacijo, ko je najprej sodišče ugotovilo, da je prišlo do nekaterih kršitev, KPK je dala mnenje, da je prišlo do kršitev, ostali organi povedo enako, položajev pa se ljudje še vedno oklepajo. Prav očiten primer dvojnih standardov. Problemi o umestitvi KPK in njeni vlogi gotovo obstajajo. Ta dvotirni sistem ni dorečen dovolj, vendar pa to ni razlog, da bi na tej podlagi sprejemali dvojne standarde in ravnali enkrat tako, drugič drugače.”

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.