Spomin na noč, ko se je Tito peljal mimo mene

Vojaki so bili zvečer že na položajih in upali, da bo vlak s Titom pripeljal čim prej, a so čakali do sredine noči, skoraj do jutra. Ker jih na to niso pripravili, so bili precej lačni in zeblo jih je.

Zgodovina se ponavlja, če spomin ugaša ali ga celo zatremo

Pri svojih 80 letih človek, ki sem bil kot štirileten otrok sestradan in izmučen zaprt v strahotnem komunističnem taborišču v Radovljici in čigar oče je bil zaprt v strahotnih nacističnih taboriščih na Poljskem – v Varšavi in taborišču Gross Rosen (60 km zahodno od mesta Wroclaw) z a h t e v a m, da Državni zbor Republike Slovenije javno obsodi preteklo zločinsko slovensko komunistično oblast in o d r e d i, da se iz javnega prostora v Republiki Sloveniji o d s t r a n i j o vsi kipi, slike in druge upodobitve ter napisi v čast najhujših komunističnih zločincev.

Totalitarni obrazci v družbi obstajajo in se celo krepijo

Politizacija špecerije, drugič

Da ne bi prizadel čustev ljudi, je Lidl odradiral križe iz fotografij cerkva, ki so bile na njihovih izdelkih. Zakaj, nikoli niso dobro pojasnili. Skratka, ko gre za krščanske križe smo bili priča izjemni tankočutnosti … Beri dalje

Skrivnostno podzemlje II.

Prispevek je nadaljevanje objave na povezavi. Podzemni kompleks Riese In četudi »zlati vlak« ostane neodkrita trofeja mnogih iskalcev, to ne bo za dolgo časa zmanjšalo zanimanja za Doljno Šlezijo, še zlasti zaradi Sovjih gora, ki … Beri dalje

Še ena Titova prevara

Dotaknil se bom še ene Titove prevare, ki osvetljuje nekatere njegove značajske značilnosti in pojasnjuje, nekatere njegove odločitve. Peter Batty navaja, da je bil vnuk tlačana. Ta podatek ni točen, je del velike prevare. Te svoje trditve ne morem opreti na arhivsko gradivo in jo opiram na pripovedi mojega očeta, ki je Tita, takrat še Jožo Broza, poznal od najzgodnejših otroških let.

Dan svobode

Govorim seveda o jugonostalgiji, ki se vsako leto groteskno razbohoti ravno tedaj, ki bi morali biti najbolj ponosni na to, da imajo naša etnična skupina, jezik in tradicija dom v varnem zavetju samostojne državne entitete znotraj družine evropskih narodov. Nekaj o čemer lahko večina etničnih skupin tega sveta le sanja.

Titova odisejada

Nekega zadnjega dne v tednu točno ob šestih zjutraj je v kasu jezdila krepka, rjavo porjavela moška postava, ki jo je spremljal ovčar, čez otok Brioni in čofotala v valovih Jadrana. Približno šestdesetletnik, ki je pravkar prestal operacijo spodnjega dela trebuha, je Josip Broz Tito pustil izredno svojevrstno sled, s katero je pokazal veliko željo po življenju.

Ker socializem ni odšel skupaj z ruskimi tanki

V Slovenijo socializem ni prišel ne z ruskimi ne s srbskimi tanki in Slovenije socializem tudi ni zapustil s skupaj s tanki JLA. Pač pa so na slovenski komunisti zapustili jugoslovanski partijski kongres. To je bil majhen korak za Slovenijo, pa velik korak za Zvezo komunistov Slovenije. Korak iz oblasti na oblast.

A. Tomažič, blog: Tito ga je ubil

Saj nisem mislil, da bo treba spet odgrinjati žalostno resnico in spet drezati v boleče rane. Vendar si ne morem kaj, da ne bi (vsaj mlade ljudi) opozoril na sprevrženost današnje povampirjene slovenske levice, ki … Beri dalje