Bo Italija zgled Sloveniji, da umakne vse spomenike revoluciji in njenim akterjem na odpad zgodovine?

Slovensko levico te dni razburja dogajanje na italijanskem političnem parketu. Premierka Georgia Meloni je ob italijanskem dnevu spomina na povojne poboje in množični odhod Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izrazila podporo odvzemu odlikovanja jugoslovanskemu diktatorju Josipu Brozu Titu. Na javni RTVS včeraj nisem zasledila te informacije.

Odvzem priznanja bi pomenil uresničevanje resolucije EU parlamenta iz leta 2009 (Resolucija  o evropski zavesti in totalitarizmu) in septembra 2019 – Pomen evropskega zgodovinskega spomina za PRIHODNOST Evrope – gre za nadaljevanje in dograditev prizadevanj (tako Evropskega parlamenta, kakor tudi Sveta Evrope, da z resolucijami, deklaracijami, priporočili osvetljuje vlogo zgodovine – zlasti njenih najhujših poglavij) pri oblikovanju sodobne evropske zavesti.
 
Resolucija je 10 let kasneje znova spomnila, da sta nacistični in komunistični režim zakrivila množične poboje, genocide in deportacije. Edina skupina, ki je glasovala proti, je bila skrajno leva politična grupacija European United Left/Nordic Green Left.

Resolucija je tudi opomnila, da so v nekaterih državah članicah še ohranjeni spomeniki, ki poveličujejo totalitarne režime.

Italijansko priznanje Titu (odgovoren za množico smrti nedolžnih ljudi med in po vojni) je enakovredno spomenikom, ki Tita častijo v Sloveniji. Če bi bil Tito še živ, bi ga procesirali v Haagu!

Bo Italija (G. Meloni) zgled Sloveniji, da umakne vse spomenike revoluciji in njenim akterjem (v muzeje, v spomin in OPOMIN za prihodnost)? Kako je možno, da je v Novi Gorici, ki bo 2025 Evropska prestolnica kulture(!) množica revolucionarnih spomenikov komunističnim revolucionarjem, na Sabotinu pa celo poklon njihovemu vrhovnemu komandantu!? Kdor molči, se strinja!

25. novembra 2021 je bila v DZ, saj ni res, pa je, zavrnjena Deklaracija v podporo Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009.  Zavrnili so jo tudi poslanci stranke SD (ponosni nasledniki komunistov). “Sprejemanje enega od totalitarizmov oziroma nezavračanje tega je zagotovo odstop od skupnih vrednot Evropske unije.”(dr. Miha Pogačnik)1 komentar

Comments are closed.