S. Granda za nova24tv.si: Zaklinjanje Titu je znak razpadanja uma in demence

“V človeški naravi je, da se človek s starostjo z večjo nostalgijo spominja mladosti, upanja, velikih pričakovanj in to je splošna človeška lastnost,” se je na jugo nostalgične manifestacije v Ljubljani odzval Stane Grada. Slovenski zgodovinar sicer trdi, da Slovenci v tem nismo prav nič posebnega in da se tudi drugod po svetu pozitivno spominjajo totalitarnih režimov. “Danes v Italiji mnogi rečejo, kako je bilo pod Mussolinijem lepo.”

Granda meni, da je pri ljudeh potrebno računati tudi na njihovo demenco, ko se “spominjajo” lepih dni v mladosti, čeprav so pogosto trpeli hudo revščino. Ta občutek lažnega spominjanja je toliko hujši, ko se razmere v državi poslabšujejo, saj ti spomini služijo kot nekakšna uteha pred negotovo realnostjo.

Granda: Zaklinjanje Titu je znak razpadanja uma

“V starih časih, ko je kralj umrl, so dejali ‘Kralj je umrl, živel novi kralj’, danes pa vidite po Titu Tito – to je znak razpadanja uma,” je prepričan Stane Granda, ki sicer pravi, da tovrstni izpadi niso nevarni, prej pobalinski. Nevarno je to, kaj se dogaja v ozadju takšnih manifestacij, je prepričan Granda, saj je pogosto opaziti, da se sredstva ideološkega boja uporabijo takrat, ko je potrebno prekriti kakšno nepravilnost v gospodarstvu.

Na novinarjevo vprašanje, kako je mogoče, da danes mladi, ki so se rodili po razpadu Jugoslavije, s takšnimi pozitivnimi občutji govorijo o propadli državi, je odgovoril, da so za to delno odgovorna lažniva vzgoja, skozi katero se perpetuirajo številne laži in polresnice.

Več lahko preberete na nova24tv.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.