Demokracija brez nadzora je utopija

Ali so to stranke, ki so nastale iz političnih organizacij prejšnjega političnega sistema oz. vodilni komunisti bivšega režima, ki so spoznali, da je enopartijski sistem “preživet”? Ali ni za to zaslužen DEMOS, ki si je … Beri dalje

Civilna družba med svobodo in denarjem

V Sloveniji država in občine financirajo celo vrsto organizacij civilne družbe. Financiranje je na podlagi zagotavljanja sredstev za letno delovanje, kakor tudi projektno. S tem seveda ne bi bilo nič narobe, če bi od države vse organizacije dobile denar za letno delovanje in financiranje njihovih projektov. Seveda ni tako.

Sed quis custodiet ipsos custodes?*

Naslovno satirično misel bi naj rimski satirik Juvenal uporabil kot opis nemoči moža pri nadzoru nad zvestobo njegove žene. Pri klicih po zaupanju v državne uradnike in v pravni sistem se premalo zavedamo pomena korektnega izvajanja pravil in moči, ki jo z izvajanjem pravil imajo državni uradniki. Stopnja moči posameznega državnega uradnika bi morala določati stopnjo odgovornosti.

Udba o Kocbeku

Ob 110-letnici rojstva Edvarda Kocbeka se spodobi nekaj na kratko povedati tudi o glomaznem tajnem nadzoru, ki ga je nad njim izvajala slovenska tajna politična policija. Ni bila prebivalca v času trajanja propadle slovenske socialistične republike, ki bi bil pod tako hudo in vseobsežno kontrolo „življenja drugih“ kot omenjeni „jubilant“.

Prihodnost je naša

Zdi se, da je tudi del naših medijev nekoliko nelagodno, pravzaprav sramežljivo prenesel v javnost novico, da je eden izmed podpredsednikov DZ postal g. Primož Heinz iz t.i. upokojenske (in vladne) stranke, tudi politik na dokaj visokem položaju v času nekdanjega nedemokratičnega režima pred letom 1990. Pravzaprav nič novega za naše razmere, omenjene kontinuitete v vseh porah naše družbe je ogromno.

»Jaz!? Kje pa!«

Moralni hazard pri izvajanju različnih poklicev in posledično doseganje nezasluženega plačila za opravljeno delo sta zelo prisotni obliki neprimernega početja tudi v slovenski družbi. Okoriščanje s potnimi stroški predstavlja precej preprosto kršitev in primer moralnega hazarda, ki ga je moč zlahka odkriti in skoraj povsem odpraviti. Seveda obstajajo še številne precej bolj zapletene oblike moralnega hazarda.

Smo sposobni živeti po etičnih načelih?

Če bi tisti slovenski politiki, vladni in državni uslužbenci, gospodarstveniki, ki so (resnično) moralno in materialno oropali slovensko državo in njene prebivalce, sprejeli moralna, etična in socialna načela ter vrnili vse nakradeno, bi nam še … Beri dalje