Zaupanje je dobro, kontrola je boljša!

Vsi poznamo gornji stavek. Vsi se zavedamo, da brez zaupanja ne gre, a vemo, da so kontrola, preverba in poštena ocena prav tako pomembni za dobro delovanje družbe. Malo je namreč ljudi, ki so v sebi tako moralno zgrajeni, da zaradi lastne časti in prepričanja vedno in povsod prav ravnajo. Nekateri se omejujejo le na to, kar jim predpisuje zakon, v kolikor se bojijo kazni. Drugim je dovolj, da jim povedo, kaj je prav in kaj ni, kaj naj delajo in česa ne.

So pa tudi taki, ki sicer tega ne bodo nikoli rekli, vendar je iz njihovih dejanj sledljivo, da so prepričani, da vedno, ne glede na to, kaj v resnici naredijo, delajo prav. Ni jim sveta ne Božja zapoved, ker ga ne priznavajo in ne verujejo Vanj, ne njihova vest, ker jo ukrivljajo po lastnih, trenutnih potrebah, ne človeški zakoni, ker si domišljajo, da so nad njimi. In med vsemi so prav slednji najslabši, ker se postavljajo sebi in drugim za zakonodajalce dobrega in zlega. Pri čemer je dobro vse, kar oni mislijo, rečejo in naredijo, kar pa drugi naredijo in se s prvim ne ujema, pa je zlo.

Zaupanje ima prednost. Vsi naši odnosi slonijo na »kreditu zaupanja«, ki ga drug drugemu izročimo ob prvem medsebojnem srečanju. Kdor upraviči prvo zaupanje, ga dobi še več. Kolikor več zaupanja, toliko manj kontrole. V medčloveških odnosih ima zaupanje prvo in edino besedo, najbolj na osebni ravni: v družini, med prijatelji, v Cerkvi, ipd. Ko med možem in ženo nastopi nezaupanje zaradi npr. nezvestobe, takrat nastopi čas kontrole. Iščeta dokaze, ali je nezaupanje upravičeno ali ne. V takem trenutku je odnos med možem in ženo tako skrhan, da je potreben pravi čudež in trnjeva pot sprave, da se ponovno sestavi.

Kjer se deli denar, tam je potrebna kontrola

Kontrola pa je potrebna v naših poslovnih odnosih, ki sicer temeljijo na zaupanju, a jih je potrebno nadzorovati. Tako je v službi, ko je npr. posredi pogodba, ali pa v velikih sistemih kakor je npr. državna uprava. Posebno tam, kjer se deli denar, je pametno in nujno, da je nadzor stalen, sistematičen in pošten. Tako je država poklicana, da s svojimi nadzornimi organi redno opravlja preglede poslovanja vseh proračunskih delivcev. Vedno se velja vprašati, ali državni uradnik deli denar svojim prijateljem ali tistim, ki jim je denar namenjen. Prav tu odkrivamo nenehne primere zlorab položaja in kršenja zakonodaje. Kjer se deli denar, tam je potrebna kontrola.

A nadzor je nujen tudi pri volitvah. V naši družbi, ki je zaradi prevare KPS in njene tkim. »OF«, ki je na glavo postavila pojme, besede in dejanja tako da je črno belo in belo rdeče, okužena s temeljnim nezaupanjem, je nadzor potreben tudi pri volitvah. Orodja so, a jih nihče ne uporablja, ker menimo, da so volitve vedno bile in bodo poštene. In vendar bi bilo dobro, da bi pomladne stranke uveljavile tudi ta standard demokratične ureditve. Da je nadzor nekaj povsem samoumevnega in nič žaljivega.

Kdor sumi, da se z goljufijo spreminjajo izidi volitev, z nadzorom odpravi svojo težavo. Če ima prav, bo preprečil goljufijo in bodo volitve bolj poštene. S tem bo opravil svojo najvišjo državljansko dolžnost. Če se moti, bo spoznal svojo zmoto in znova odprl kredit zaupanja, kar je za družbo spet dobro. Tisti, ki so nadzorovani (DVK in volišča), pa ne bodo užaljeni. Če delajo pošteno, se bo to izkazalo, če pa goljufajo, bodo pa tako ali tako tiho. Torej, zaradi nadzora na voliščih vsi zmagamo.

Zaupanje je dobro, kontrola volitev je boljša!

Ker so naše volitve zaradi nenehnega navijanja večinskih medijev v resnici nepravična tekma pomladi proti zimi, živimo v tem nenehnem levičarskem mrazu. Ta duši vsak razcvet Slovenije in nas mori v tem čedalje bolj nevzdržnem in ošabnem enoumju.

Ko pa se zdi, da so ljudje spoznali, da je čas za spremembo, pa so potrebne drobne goljufije, da se ohrani status quo. Ni več potrebno, da zmagajo z 99 %, kakor so zmagovali nekoč. Danes vedo, da je potrebno le malo, pa se rezultat spremeni. Namesto da zmaga SDS, nepričakovano zmaga SD ali pa kasneje PS. Vsi so presenečeni, nihče ne oporeka, ker je goljufija drobna, za enega poslanca, in oblast se še za 4 leta podaljša. Na 70 letno podlago pa je to neskončno dolgo in škodljivo obdobje.

Zato menim, da bi morale stranke organizirati skupen nadzor nad štetjem glasov, da ne bo prihajalo do sesutja sistema in po njem do obratov pri rezultatu, kakor se je zgodilo nekajkrat na naši četrt stoletni demokratični poti, predvsem pa na prvih volitvah.

Letošnja volilna kampanja je zanimiva in spet nenormalna. Saj je zato zanimiva! Zdi se, da ima SDS prenovljenega voditelja, ki mu ni več kaj očitati in stavi na žlahtno konservativnost. NSi ohranja svoje volivce. Volilni čas odločilno zaznamuje seksizem, skrit v spolnih kvotah, in neenakost pred zakonom pri obravnavah in v posegu DVK in pravosodja v dogajanje.

Zima, se zdi, bo sicer pobrala večino glasov, a je razbita na majhne stranke in strančice. SD bo očitno prva na levi. Šarec ne potegne in ne potegne, saj bi zadostoval en teden poštenega medijskega poročanja, pa bi bilo vprašanje, če bi sploh prišel v parlament. SMC se sesuva v močvirje lastne »moralnosti« in postaja majhna, obrobna stranka, verjetno na poti v politično smrt. Levica se radikalizira v vedno bolj »deliti hočem, kar ni mojega« in uničevanje uspešnih ljudi, ki niso del udbomafije. DeSUS in PS pa sta dva klovna, ki žalita demokracijo in zdravo pamet. Ostali bodo ali najverjetneje ne bodo. Ni še čisto jasno. Najbolje pa bi bilo, da se poslovijo od političnega parketa.

Nadzor volitev priporočam politikom in državljanom

Mora priti čas, ko bodo stranke, med katerimi bodo npr. 4 na levo in 4 na desno, vedno pripravljene med seboj sodelovati, t.j. vladati. A o tem odločamo volivci. Leto za letom, volitve za volitvami.

Ker torej spet nimamo dolgočasno normalnega predvolilnega časa, bi bilo dobro, da se stvari pregledajo in nadzorujejo. Jasno je, da so večni na oblasti pripravljeni storiti vse, kar je legalno, kar je mogoče in kar si upajo, da bi ohranili oblast, v katero držijo vklenjeno Slovenijo.

In proti tem mogočnežem je nadzor štetja glasov in kontrola DVK primerno in učinkovito orodje. Priporočam ga politikom in državljanom.

Foto: AP