SD se uči na napakah NSi

Zadnji dogodki okoli neustavnosti sodniških plač so ponudili priložnost za primerjavo dveh političnih strank skozi dvoje različnih obdobij: SD v Golobovi koaliciji in NSi v Janševi vladi.

SD, ki je v Golobovi koaliciji, je namreč vsaj v tem konkretnem primeru pokazala, kako bi se stvari moralo streči. V tem trenutku niti ni važno, ali so to naredili s figo v žepu, a ko so se pojavile težave s plačami sodnikov in tožilcev, so se v SD postavili jasno: koalicija mora to zadevo popraviti. In ne samo to, ob tem so celo obšli lastno ministrico Dominiko Švarc Pipan, ki je kot resorna ministrica pod hudim pritiskom in se še vedno sklicuje bolj kot ne na svoj neuspešen poskus reševanja te neustavne tematike.

Pri tem primeru se spomnim na stranko NSi v Janševi vladi. Kljub veliko priložnostim v času pretekle Janševe vlade ni znala ali hotela stopiti iz Janševe sence (ob sedanjih “poskusih na silo” je to skorajda smešno). Kljub temu, da bi NSi lahko igrala pomembno vlogo v vladni koaliciji s tem, ko bi svojo večjo partnerico nalahko oklofutala, je večinoma sledila SDS, ne da bi resnično izrazila svojo neodvisnost. Samo spomnimo se na STA ali na imenovanje evropskih tožilcev, kjer so mediji in javnost glasno opozarjali, naj stopi naprej. Enako jo je ves čas “vabila” tudi nekdanja predsednica Ljudmila Novak.

SD je v tem mandatu storila ogromno napak, a je sposobna ob dveh ali treh okoliščinah narediti tisto, kar smo čakali v preteklih letih od veliko bolj ambiciozne in delavne NSi. Tudi minister Han ali vodja poslanske skupine Prednik sta znala v odzivih na kakšno Golobovo neumnost odreagirati tako, da je bilo jasno, da te neumnosti ne podpirata.

In tu pridemo do bistva: politika ni samo v tem, da si na pravi strani ob pravem času. Gre za to, da imaš hrbtenico, da stojiš za svojimi odločitvami in pokažeš smer, tudi ko se zdi, da te nihče ne posluša. SD je to v primeru sodniških plač vsaj poskusila, medtem ko NSi še vedno išče svojo pot iz sence velikega brata, vsaj iz tiste, ki ne temelji samo na besedah.

Je morda tudi to odgovor na to, zakaj je v zadnjih merjenjih SD na skoraj dvakratniku podpore NSi? Morda, zagotovo pa vsaj kaže NSi, kako stranka postane zares neodvisna ter kako prav je, da poveš, da nekaj ni “OK”, tudi takrat, ko ga lomijo “tvoji”.