Vprašanje za Logarja in Janšo: Boj za vlado ali za peskovnik opozicije?

Namesto “borbe” med SD in Svobodo, ki je bila glavna novica praktično od začetka leta, smo včeraj spet v ospredje naslovnic dobili zgodba o “cufanju” na desni, ki zaradi svojih trenj spominja na družinski piknik, kjer teta Marica in stric Jože nikoli ne sedeta skupaj.

Seveda govorim o SDS in njihovem nedavnem poskusu poenotenja. Janša je kot dirigent orkestra poskušal uskladiti melodijo, a očitno je, da nekateri člani orkestra raje igrajo solo. 24 od 27 poslancev je podpisalo zvestobo stranki, a trije – Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh – so se odločili, da podpisov ne bodo dali.

Sledi zaplet z Logarjem, ki kot glavni protagonist te zgodbe kaže znake upora proti strankarskemu enoumju. Njegovo distanciranje od SDS in “flirt” z idejo lastne stranke je kot tisti trenutek v filmu, ko se zaveš, da bo glavni junak morda res zapustil vesolje.

Janša kot izkušen politični strateg seveda trdi, da gre v primeru Logarja za drugega »Viranta«. Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti na Logarjev odgovor. Njegov poudarek na “skupnem ustvarjanju prihodnosti brez etiketiranja”, ki kar kaže v smeri tega, da je njegov lov v okviru neke nove stranke na glasove SDS odprt.

In ob vsem tem pridemo do bistva. Namesto da bi se ukvarjali s hudimi problemi na levi, ki jih nihče zaenkrat ne uspe popraviti in zakrpati, se spet ukvarjamo z akterjema na desni, ki sta vse skupaj zakuhala sama. Marsikateri analitik je v preteklih dneh in tednih govoril o tem, da morajo na desni sedaj samo tiho čakati, da se levica pobije med seboj. A seveda ta tišina ni trajal dolgo. Namesto združevanja na desni in podpore eden drugemu spet skrbijo za kreganje na naslovnici, spraševanje, kaj se bo zgodilo in kdo bo komu pojedel več glasov.

In pri tem sta popolnoma enako kriva oba, tako Logar kot Janša. Če že med njim ne obstaja nikakršen pakt, bi se morala zavedati, da bosta vsaj do volitev morala delovati skupaj, če bo desna opcija spet želela na oblast. V nasprotnem primeru bo njuno prerivanje samo “ravsanje” za primat v peskovniku opozicije. In krog se bo vrtel naprej, seveda po levih notah. Sta sposobna vsaj malce pogledati na skupen desni interes? Interes po vladi, ki bi prekinila prazne obljube in nesposobnost sedanje vlade? Naslednji meseci bodo pokazali …1 komentar

  1. Na desni nikakor niso zmožni držati skupaj. Medtem, ko se levi sicer prepirajo, v nevarnosti pa vsi stopijo skupaj, so desni razdeljeni in sprti do bridkega konca.
    Prepiri med desnimi strankami so se začeli že za časa DEMOS-a, a se do danes desni politiki niso spametovali, da predvsem zato izgubljajo ene volitve za drugimi. Bati se treba, da bo na naslednjih enako.

Comments are closed.