(Za)upanje v slovensko politiko

Na dolgi rok lahko pridobimo zaupanje le tako, da obljubljamo tisto, kar lahko uresničimo in to tudi naredimo. Nekaj let nazaj je Rado Pezdir bil na dobri poti, da si pridobi zaupanje. Morda ga je celo pridobil, a ga ni mogel / hotel uporabiti na politični poti. Ko je začel in tudi končal akcijo zavrnitve preveč plačanih prispevkov za telefonijo.

Četrta veja

Kako dobro osrednji mediji projicirajo resničnost, kaže razkorak med njimi in mešanico vsega tistega na obrobju. Razkorak med tem, kar beremo v osrednjih medijih in tem, kar prinaša predvsem desni rob medijskega prostora, je velik. To je pomembno predvsem zaradi regulatorne vloge, ki jo imajo mediji v demokraciji. So namreč regulator političnega trga.

Pismo poslancem

Izvolili smo vas na odgovorno mesto. Ne na »delovno« mesto, kajti vi niste le delavci, ste poslanci, poslani od ljudi. Bili ste izvoljeni kot posamezniki in kot predstavniki stranke, torej neke skupnosti. Vaše poslanstvo boste opravljali v svojem imenu in v imenu tistih, ki smo vas izvolili.

Kako je že z ugledom sodne veje oblasti

Predstavniki slovenskih sodišč se ves čas sklicujejo na to, da imajo avtoriteto. Ta pa ne pride sama od sebe, temveč le z dolgotrajnim in poštenim delom. Delu sodišč naj bi v Sloveniji zaupala le četrtina ljudi, zato bode v oči nastopaštvo najvišjih predstavnikov sodišč, ki od javnosti zahtevajo skorajda ponižnost.

Kdo bo prvi?

Dosti lažje sodimo zdaj, ko so se pokazale razpoke delovanja komisije, ko se kažejo globoke razpoke delovanja sodstva in ko je razkol končno dosegel tudi takrat nastalo novo koalicijo in imamo nove volitve. Zdaj je bolj jasno, da je bil razkol v DL del te velike mreže razpok in razkolov, ki se širi naprej in ki bo požrl še marsikatero institucijo in stranko, ki se ne bo znala pravočasno zaščititi z ureditvijo notranjih odnosov v smeri preglednosti in večjega zaupanja.

Razočarati in biti razočaran

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste razočarali svoje sodelavce ali prijatelje? Ste bili ob spoznanju, da ste razočarali njih, razočarani tudi sami? So vas tudi oni že kdaj razočarali?

Pogled od daleč

Politični dogodki v naši domovini se zadnje tedne hitro vrstijo drug za drugim, čeprav je veliko vprašanje, kateri od njih se nam bo še zdel pomemben čez nekaj let, da ne rečem mesecev. Tak dolgoročni pogled ni samo dobra korektura dnevni politiki, ampak je pomemben tudi za naše vsakdanje življenje.

Ekonomika zaupanja: se mi izplača goljufati?

Zaupanje je pomemben dejavnik naših vsakodnevnih aktivnosti. Večidel se sploh ne zavedamo, da so elementi zaupanja prisotni praktično v vseh naših odločitvah. Ob predpostavki, da se ljudje praviloma vedemo na način, ki nam ne povzroča nepotrebne škode, lahko elemente zaupanja zaznamo v vseh naših odločitvah. Delujoče pravosodje in prosti trg spodbujata zaupanje. A mi verjamete?

V globoki krizi vodenja in zaupanja

Kaj imata skupnega odstop komaj mesec dni “stare” ministrice za zdravje in izbor Štefaneca za vodjo KPK? Krizo vodenja in zaupanja. Pozabimo za hip na strankarsko pripadnost Borisa Štefaneca (navsezadnje, kakšen pomen je imela Kučanova … Beri dalje

Dobra mati država – tretjič

Eden od predpogojev za učinkovito državo, o kateri sem pisal v prejšnjem prispevku, je zaupanje. Zaupanje državljanov v državo in njene organe, a tudi zaupanje države državljanom. Medsebojno zaupanje, torej. Pri čemer pa je potrebno jasno povedati, da mora prvi korak storiti močnejši, tisti, ki ima v rokah oblast, torej država.