Pismo poslancem

Foto: Irena Vadnjal.
Foto: Irena Vadnjal.

»Kar boste sejali, to boste želi!«

Izvolili smo vas na odgovorno mesto. Ne na »delovno« mesto, kajti vi niste le delavci, ste poslanci, poslani od ljudi. Bili ste izvoljeni kot posamezniki in kot predstavniki stranke, torej neke skupnosti. Vaše poslanstvo boste opravljali v svojem imenu in v imenu tistih, ki smo vas izvolili.

Kljub vsem težnjam, da temu ne bi bilo tako, je družina še vedno osnovna celica družbe. Tudi vi izhajate iz družine. In »pravila igre«, ki veljajo v družini, so tiste vrednote, ki vam bodo pomagale tudi pri vašem poslanstvu. Pa poglejmo:

Pravičnost – v družini je nujno, da se vse dobrine, materialne in nematerialne, pravično deli med družinske člane. Ko boste odločali o najpreprostejših ali o usodnih stvareh – zavedajte se, da je za vas nekdo poskrbel, da ste dobili svoj pravični del vsega. Poskrbite tudi vi, da bo pravičnost pred pravom, pred očmi imejte vedno najmanjše, najšibkejše člane naše skupnosti.

Poštenost in zaupanje – med družinskimi člani vlada zaupanje, verjamemo v medsebojno pravičnost. Ostanite pošteni in vredni zaupanja. Le tako se boste lahko vračali v svoje družine, le tako boste lahko vsem pogledali v oči in mirno spali. Poštenost in zaupanje imata neverjetno moč, utrjujeta bregove, odpirata poti do ljudi.

Dobrodelnost in solidarnost – v družini si družinski člani med sabo pomagamo, dela si delimo. Ponovno vas pozivam, pred očmi imejte vedno najšibkejše člane naše družbe! Ne pozabite na njih, ko si bodo kljuke vaših pisarn podajali vplivni predstavniki različnih druženj in organizacij. Redkokdaj se bo zgodilo, da bo k vam po moč prišla vdova ali oče, ki zaradi izgube službe ne more preživeti svoje družine. A prav ta dva računata na vašo pomoč.

Poslušanje in gledanje – v družini se moramo poslušati, prisluhniti drug drugemu. Tudi vi poslušajte, poslušajte se med seboj, poslušajte, kaj vam govorimo tisti, ki smo vas izvolili. Nikoli niso vse besede modre, potrebno je ločiti zrnje od plev, pšenico od ljulke. Vadite se v razločevanju, ne podležite bleščečim ništrcem. Modre so običajno čisto preproste besede. In resnično – ni vse zlato, kar se sveti. Pojdite med ljudi. Videli boste, kako živijo in kaj potrebujejo, da bi lahko bolje živeli.

Govorjenje – družinski člani si med seboj sporočamo, kaj se nam dogaja, kaj potrebujemo, kaj podarjamo, drug drugega hvalimo, prosimo ali samo komentiramo. Med vami so izredni retoriki, pa tudi veliko takih, ki tega daru nimajo. Nič hudega. A ko boste govorili, naj vaša beseda ne prizadene, z njo ne povzročajte krivic. Bodite prijazni ali vsaj ne hudobni in škodoželjni. Besede naj bodo jasne in odločne, a ne sovražne. Naj ne povzročajo bolečine, ampak naj povezujejo in sejejo dobro. »Kar boste sejali, to boste želi.«

Vaše delo je poslanstvo. Poslani ste, da delate dobro, ne hudo. Da se odločate za vse nas, ne za vplivne posameznike in lobije. Pri odločanju ne glejte na lastne želje in hotenja, tudi ne na kratkotrajne in trenutno všečne rešitve. Glejte v prihodnost, bodite pošteni in odločajte v dobro vseh ljudi.

Vaši volivci

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.