F. Cukjati za Radio Ognjišče: Kdor ima res oblast, ga nezaupanje naroda niti ne moti

Tudi po 25 letih od padca komunizma želijo mnoge državne ustanove v Sloveniji s proceduro ustvariti videz zakonitega ravnanja, v ozadju pa je oblastna samovolja, je prepričan predsednik Zbora za republiko in nekdanji poslanec SDS France Cukjati. Za naš radio je spregovoril o naraščajočem nezaupanju tako v Državni zbor kot zakonodajni organ, kot v druge javne institucije na splošno.

Dr. France Cukjati, nekdanji poslanec iz vrst SDS in predsednik Državnega zbora med letoma 2004 in 2008, o zaupanju v državne ustanove po 25 letih samostojnosti pravi, da je »zaskrbljujoče nizko«. Kdaj in zakaj ne zaupamo oblasti, pa naj gre za sodno, izvršno ali zakonodajno vejo, postane po njegovih besedah najbolj očitno prav v totalitarizmu, kjer velja popolna samovolja oblasti, vse njene ustanove pa so, pravi Cukjati, »le maska za ustvarjanje lažnega videza demokratičnosti in pravičnosti«. »Tako je bilo v nacizmu in komunizmu. Ljudje so to videli in čutili ter se tega v svojem vsakdanjem življenju še kako zavedali. Nobeni veji oblasti niso zaupali, so pa njene ukaze spoštovali, ker so se bali represije. Tudi danes, četrt stoletja po padcu komunizma, vsak dan doživljamo, kako mnoge državne institucije, od posamezne veje oblasti do razpisnih in kadrovskih komisij, pogosto želijo s proceduro ustvariti le videz pravičnega, poštenega in zakonitega ravnanja, zadaj pa jasno čutimo drzno oblastno samovoljo,« je dejal v izjavi za naš radio ob 2. maju.

Državni zbor je kot ena od državnih ustanov najvišji predstavniški in zakonodajni organ v Sloveniji, a po anketah sodeč uživa najmanj zaupanja med državljani. »Kako naj zaupamo parlamentu, ki z dvotretjinsko večino uzakonja vrednostna stališča, ki jih narod zavrača z dvotretjinsko večino,« se sprašuje nekdanji poslanec in meni, da »ob takšni diskrepanci celo orkestrirana medijska podpora ne more bistveno dvigniti zaupanja«.

»Glejte, kako naj ljudje zaupajo Državnemu zboru, če na primer vodstvo in vladna večina tako očitno sledi svoji želji npr. po odstranitvi opozicijskega vodje, da mu kratko malo samovoljno odvzame poslanski mandat, čeprav je zakonito kandidiral in so mu volivci namenili po trikrat več glasov kot ostalim poslancem. Njihove za lase privlečene argumente je moralo razgaliti in izničiti celo Ustavno sodišče. Še bolj očiten razlog nezaupanja do zakonodajne veje oblasti pa smo doživeli lani. Že leta 2012 smo na referendumu odločno zavrnili družinski zakonik, ki je skušal istospolno zvezo izenačiti z zakonsko zvezo moža in žene, ki ji mora država zaradi njene nenadomestljive vloge za ohranitev naroda po ustavi RS zagotavljati posebno varstvo. A kljub temu je šel sedanji Državni zbor še korak dlje. Po hitrem postopku je celo popolnoma izpraznil in razvrednotil zakonsko zvezo, zato da jo je lahko izenačil z istospolno skupnostjo. In ta zakon, ki je bil sprejet z dvotretjinsko večino, je bil lani na referendumu odločno zavrnjen z dvotretjinsko večino.«

Zapisala Petra Stopar. Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.