Replika Vilija Kovačiča Mateju Toninu

Spoštovanje pravil je alfa in omega demokracije tudi pri razdelitvi predsedniških funkcij v DZ Gospod Tonin, pozdravljeni! Hvala za odziv! V zvezi s tem, kdo naj v Državnem zboru vodi komisijo KNJF, še vedno pričakujem … Beri dalje

Vsi predsedniki NSi / foto: Casnik

Tonin ob 20. obletnici NSi: Bistven problem slovenske družbe so očitno le še tviti Janeza Janše

Tonin ob ob dvajsetletnici Nove Slovenije – krščanske demokracije: Po dobrih štirih mesecih dela v vladi lahko krščanski demokrati marsikaj pokažemo. Po desetletjih urejamo status vojakov v Slovenski vojski in izboljšujemo njeno opremljenost. Minister Janez Cigler Kralj je z ukrepi socialne politike 1,2 milijona ljudem omogočil, da so laže prešli prvo fazo epidemije. Minister Jernej Vrtovec posodablja cestno in železniško omrežje, kar je pomembno za več sto tisoč ljudi, ki vsak dan čakajo v prometnih zastojih in si želijo sodobnejše infrastrukture, več časa za svoje družine in čistejši zrak.

Če se na gardiste vpije “izdajalci!”, se dejansko vpije na Republiko Slovenijo

Pred državno proslavo so častni četi Slovenske vojske vzklikali “izdajalci!”? To dejanje je bilo popolnoma neprimerno in obsojanja vredno. Verjamem, da se bodo sprožili tudi določeni postopki zoper tiste, ki so to počeli, ker gre navsezadnje za napad na institucije države. Garda Slovenske vojske predstavlja Republiko Slovenijo, in če se nanje vpije “izdajalci!”, se dejansko vpije na Republiko Slovenijo. To je, kakor da bi zažigali slovensko zastavo.

Tonin prepričan, da protestniki hočejo razbiti koalicijo

Obrambni minister Tonin razume ljudi, da izražajo svoje frustracije, nezadovoljstvo. To po njegovo seveda v demokratični državi lahko počnejo in s tem nima nobenih težav. Ne more pa privoliti v diktat ulice, da bi ulica začela ukazovati, kako naj v vladi ravnajo.

Kraljestvo za sredino

Najprej moram povedati, da bo Nova Slovenija, če se bo dejansko zasidrala v sredini, kot je zdaj, po kongresu, tudi uradno njen cilj, naredila slovenskemu političnemu prostoru eno največjih uslug sploh. Zato bi ji na … Beri dalje

Vsi predsedniki NSi / foto: Casnik

Jože Mlakar: NSi bo postala velika stranka

Ko bo NSi postala velika stranka, bo lahko ona postavljala pogoje in med drugimi strankami izbirala kandidate za vladno koalicijo. Če se bo NSi hkrati držala tudi svoje krščansko demokratske istovetnosti, se bodo ob njej krepile tudi druge demokratične.

Fraza »odvzeti volka iz okolja« je primer politične korektnosti

Huda kriza NSi in spotikanje ob Janšo

Eden od neposredno po osamosvojitvi najvplivnejših komunističnih funkcionarjev Lev Kreft je v neki družbi izrekel pomenljivo misel, ki je zvenela kot grožnja: »Če ne bo šlo drugače, poznamo še druge metode.«

Nobene potrebe ni, da se NSI spotika ob Janšo, da bi bila videti sredinska

Če se bo NSi izogibala ne le nekaterim skrajnostim, ki jih NSI očita Janševi SDS, ampak tudi lastni domačijskosti ali občasnemu preširokemu pojmovanju širine (utvare o kvasu in soli v levi koaliciji ter pretirano zanašanje na domnevno vrednostno nevtralni politični marketing), potem bodo tudi kristjani v njej ponosni, stranka pa bo sama po sebi – ne da bi se bi ji bilo potrebno tako deklarirati – preprosto sredinska.

Foto: printscreen_tyoutube

Ljudmila Novak: Ne Tonin, Horvat je bil prva izbira za predsednika NSi

Foto: printscreen_tyoutubeLjudmila Novak, nekdanja dolgoletna predsednica NSi danes pa poslanka v Državnem zboru je uvodu oddaje, kaj njej pomeni vljudnostno rokovanje in zakaj se je pred letom dni odločila za kandidaturo za predsednico Slovenije.

Njen odgovor je je bil izjemeno zanimivi. Za kandidaturo se je v prvi vrsti odločila, ker nekateri moški iz vrha stranke, ki jo je vodila, za ta korak niso zbrali dovolj poguma. Sama pa je ocenila, da resna stranka mora imeti svojega kandidata. Torej je bilo na njej, predsednici, da se NSi pokaže za resno stranko.

Ljudmila Novak ni pričakovala podpore SDS h kandidaturi za predsednico RS

Na vprašanje, ali je pričakovala, da jo bosta podprli SLS in SDS, je odgovorila, da ni pričakovala podpore SDS, ker že takrat niso bili najboljši odnosi med Novo Slovenijo in SDS oziroma z njenim predsednikom Janezom Janšo. V nadaljevanju je predstavila svoj pogled na razhajanja med strankama in tudi med njo in Janšo. „Takrat smo v parlamentu sprejemali arhivski zakon. Mi smo zakon zelo dobro preučili… Po vsem tem in po posvetovanjih s strokovnjaki smo ugotovili, da ta novi zakon bolj odpira kot zapira arhive in da ni nobenega razloga, da ga NSI ne bi podprla,” je povedala in dodala, da je kazalo, da bodo zakon podprli tudi v SDS: „V zadnjem trenutku pa so dobili drugačno povelje in zakona niso podrli, hkrati je na dan prišel čivk, da jaz podpiram udbo, zapiram arhive in podobno.”

Ne Tonin, Horvat je bil prva izbira za predsednika NSi

Ko je govorila o svojem odstopu s strankinega predsedniškega mesta, je med drugim povedala, da je bil njena prva izbira za predsednika Jožef Horvat. Čeravno je bilo sprva dogovorjeno, da bo stranko na parlamentarne volitve popeljala še sama. Kot je znano, je stranko potem na parlamentarne volitve popeljal Matej Tonin, ki ga ima za ambicioznega in sposobnega politika. Pravi, da odstop ni pogojevala s prvim mestom na listi za evropske volitve. Bi pa z veseljem nadaljevala delo evropsko poslanke, ki ga je pred leti že opravljala.

Drugi del oddaje je potekal okrog zadnjih parlamentarnih volitvah in oblikovanja vlade, v kateri ni njene stranke. Pojasnila je, zakaj je javno povedala, da sama ni pripravljena podpreti Janeza Janšo za predsednika vlade, je pa bila pripravljena podpreti vlado, ki bi jo vodil nekdo drug iz zmagovite stranke na volitvah. „Ne pristajam na takšen način sodelovanja med strankama pomladi, po katerem gre lahko Janševa SDS v vlado s komerkoli, tudi z levico, medtem ko Nova Slovenija le z SDS oziroma z Janšo.”

Ljudmila Novak meni, da SDS ni vedno najbolj partnerski

Zato upa, da bo šla njena stranka tudi pod vodstvom Mateja Tonina po poti, ki jo je začrtala sama. „V nasprotnem smo vezani le na enega partnerja, ki pa ni vedno najbolj partnerski,” je še dodala. Ob koncu oddaje je pojasnila, kako pomembno je imeti dobre odnose z Nemčijo in EU in kako je treba biti previden, ko se kje v soseščini ali v Sloveniji pojavi bolj radikalna politika. Svoje mnenje je povedala tudi o nekdanjem članu stranke dr. Janezu Pogorelcu, spregovorila pa je tudi o neprimernem natečaju za pravljico in še o čem.

Nova Slovenija brez kompleksov

Tvegam, da se bom ponavljal, a smiselno je povzeti, kaj se je z NSI dogajalo v zadnjih tednih. Matej Tonin se je pogajal tako profesionalno in prepričljivo, da so se celo člani NSI začeli bati, … Beri dalje