Boris A. Novak, zakaj ste si na tako plehek in nečasten način zapravili svoj ugled?

Boris A. Novak, od kot veste, da bo minister Hojs uvedel izredne razmere in strahovlado in da ima za to pripravljen načrt za uporabo vojske? Močno pretiravate, g. Novak – tudi, če ga ne marate.

Spoštovani gospod Boris A. Novak, pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec!

Ko sem pred dnevi prebral Vaš članek z naslovom Izdajstvo političnega razreda … ali satelitska Weimarska republika Slovenija, objavljen 16. marca v tedniku Mladina, sem se prepaden vprašal, ali je mogoče kaj takega prebrati izpod peresa tako uveljavljenega in uglednega človeka, kot ste Vi. Samo tu in tam sem prebral kakšno Vašo pesem. A to je premalo, da bi si o Vas kot pesniku in umetniku ustvaril kakšno merodajno sodbo. Zato pa je toliko več drugih mnenj, ki Vašo veljavo kot umetnika povzdigujejo precej visoko. Velik in bogat je seznam nagrad in priznanj, ki ste jih prejeli (povzeto po Wikipediji) od leta 1978 (Nagrada Zveze socialistične mladine Slovenije) do Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 2018; vmes pa med drugim še Zlati znak Znanstveno-raziskovalnega centra ZRC SAZU in Častni znak svobode Republike Slovenije leta 2000 in še mnoge druge.

Že uvodoma ste gospod Boris A. Novak zapisali stavek, da me je zabolelo po vsem telesu od glave navzdol. Zapisali ste med drugim:

Vodilni politiki tega subalpskega Weimarja na stežaj odpirajo vrata kontrolnih vzvodov demokratičnega družbenega reda paravojaški drhali, bodočim ministrom Orbanove satelitske eksekutive pa pri tem kot poslušen in lepo oblečen ministrant streže predsednik države.

Potem, o predsedniku moje stranke Nove Slovenije Mateju Toninu po le nekaj urah ali morda po le nekaj dneh ministrovanja in sicer v razmerah, ki bi jim ne Vi ne jaz bila kos:

Kot državljan menim, da je s svojim diletantskim blebetanjem predsednik stranke Nova Slovenija Tonin dokazal, da je povsem nesposoben za opravljanje tako zahtevne in odgovorne funkcije, kot je položaj ministra za obrambo RS, še posebej v današnjih, skrajno zapletenih mednarodnih razmerah.

Grdo ste ocenili tudi novega ministra za notranje zadeve:

Še večjo mero patološkega nagona po kontroli in zloveščih diktatorskih naklepov izkazuje Aleš Hojs, ki naj bi vodil Ministrstvo za notranje zadeve. Njegov načrt uporabe vojske za naloge, ki jih v demokratični državi opravlja policija, je simptomatična napoved uvedbe izrednih razmer, politične strahovlade. Kako se je že nekoč temu reklo: enoumje? In kaj že pomenijo kratice strankarskega imena SDS? Satelitska Država Slovenija? Značilna je tudi cinična zloraba pandemije koronavirusa za demoniziranje beguncev, odpravljanje ustavno zagotovljenih svoboščin ter vsiljevanje politične in policijske kontrole.

Od kot veste, da bo minister Hojs uvedel izredne razmere in strahovlado in da ima za to pripravljen načrt za uporabo vojske? Močno pretiravate, g. Boris A. Novak – tudi, če ga ne marate.

Skoraj polovico svojega sramotilnega spisa ste kot ugledni pesnik posvetil predsedniku republike, ki je po svoji simbolni funkciji enak himni, zastavi in grbu Republike Slovenije. O njem ste napisali:

Kot državljan pa menim, da bi Borut Pahor moral odstopiti s položaja predsednika RS, saj je spričo bolestne kombinacije narcisizma in strahopetnosti povsem izgubil stik s stvarnostjo zgodovinskega trenutka, tako da njegove prazne in porazne geste škodijo ustavno določenemu demokratičnemu družbenemu redu Republike Slovenije in ugledu naše države v svetu.

Spoštovani gospod Boris A. Novak, zakaj ste si na tako plehek in nečasten način zapravili svoj ugled

Nestrinjanje s komerkoli, tudi s političnimi strankami in njenimi voditelji je splošno razširjeno po vsem svetu, v vseh državah in seveda tudi pri nas. Zato Vam kritičnih stališč nihče ne more zameriti. Vaš gnev in Vaša nestrpnost do tistih, ki jih ne marate pa presegata dostojnost izobraženca in umetnika.

Ko ste zapisali, da se pred našimi očmi se dogaja kolaps pravne države v satelitsko banana republiko, bi Vas rad vprašal, katero pravno državo, ste imeli v mislih, in katero banano republiko?  Ali lahko poveste tudi, kateri slovenski politični razred je  zaradi svojih pritlehnih interesov izdal občečloveške vrednote, demokratični kodeks in ljubezen do domovine, in da zato sodi na smetišče zgodovine.

In kaj ste mislili z zaključnim stavkom, Sodržavljanke in sodržavljani, mi pa vemo, kaj nam je storiti.? Lahko pričakujem Vaš odgovor glede zadnjega stavka?

Prijazen pozdrav z vsem spoštovanjem, saj vsega, kar ste napisali gotovo ne mislite resno.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.