So Janševi tviti problem, ker dražijo One, ki so še vedno nad nami?

foto: Veronika Savnik

Janševi tviti, ki so omenjali prostitutke (ali prestitutke), so psovka in pljunek na nekoga, ki mu gre na živce, jih ne moremo opravičevati ali relativizirati. Janez Janša je neizprosen borec in prekanjen politik. Ima podobo in slog uglednega državnika, ki se ne trudi za diplomatsko odišavljeno govorico. Z njim se je vredno pogovarjati tudi, če se pišeš Boris Johnson, Angela Merkel ali Emmanuel Macron. Je človek, v katerem so neposredni dediči jugoslovanskega komunizma z nezmotljivo intuicijo prepoznali tistega, ki ruši njihov svet, v katerem so uživali slavo in udobje od zgodovine odbrane in potrjene komunistične avantgarde.

So Janševi tviti problem, ker dražijo One, ki so še vedno nad nami?

Pljunek, ki ga je Janša sprožil proti dvema novinarkama RTV, bo verjetno našel svoje mesto v zgodovini slovenske politike, težko pa bo vanjo strpati vse pljunke, ki jih je bil Janez Janša deležen od aretacije s strani jugoslovanske Službe državne varnosti leta 1988 do lažne in krivične obsodbe na dve leti zapora v zadevi Patria (2006) in do danes (2021), ko po Ljubljani zborujejo in krožijo revolucionarji v slogu rdeče garde med kulturno revolucijo na Kitajskem.

Kolikor nas je v Sloveniji demokratično, kulturno in krščansko usmerjenih, nam je ob njegovih tvitih nekoliko nerodno. Le zakaj mu je to potrebno? Še vedno se nam zdi, da smo nekoliko pod Njimi in se bojimo, da bi se Jim zamerili ali Jih razdražili. Tudi vodja koalicijske partnerice Nove Slovenije Matej Tonin se je od Janševega načina komuniciranja ogradil.

Janševi tviti vnašajo v slovensko politiko nekaj razgibanosti, ki budi našo otopelost

 

Ali se je Tonin od Janševega tvita distanciral zaradi nevljudnosti in nespoštovanja, ki ga Janša s takim odnosom kaže do uglednih gostov iz tujine, ali zaradi podzavestnega nelagodja, ker da s tem po nepotrebnem draži One, ki so še vedno nad nami? To gospod Tonin najbolje ve ali čuti sam. Nič pa ne bo škodilo, če smo mu s tem vprašanjem nekoliko pogledali v njegovo vest. Sicer pa se predsednik Nove Slovenije hitro razvija v prodornega in bistrega politika, ki se bo lahko kmalu postavil ob bok Janezu Janši in drugim slovenskim politikom, ki so vredni tega poklica.

Če je komu prav ali ne, Janševi tviti kljub vsemu vnašajo v slovensko politiko primerno razgibanost, ki budi tudi našo politično otopelost. Po drugi strani pa prav nič ne vplivajo na dobro ali slabo voljo opozicijskih politikov in njihove prednje straže po ljubljanskih trgih in ulicah. Oni v ihti hlastajo po oblasti v svojem tempu, saj jim oblasti že primanjkuje kot utapljajočemu se zraka. V njihovem imenu in za njihov račun se tudi naša nacionalna RTV sramoti z vedno novimi aferami in tarčami, kjer je glavni cilj prav glava Janeza Janše. Z njegovimi tviti ali brez njih.