Je bila tranzicija v Sloveniji uspešna?

Tranzicija je v Sloveniji potekala povsem drugače kot domala v vseh postkomunističnih državah Vzhodne Evrope. Medtem ko je večina teh z radikalnimi reformami prestrukturirala svoje gospodarstvo, je Slovenija obdržala stare strukture in šla po poti majhnih korakov, ki pa so celoten proces zelo podražili. Zaradi tega je dramatično padla konkurenčnost Slovenije.

Naše ključno razvojno vprašanje

Mnogi smo mislili, da bo Slovenija, ravno zaradi samoupravnega socialističnega gospodarstva lažje prešla v tržno gospodarstvo, kot ostale postkomunistične države npr. Češka, Poljska itd. Med zadnjo gospodarsko krizo pa se je izkazalo, da nas te države dohitevajo in prehitevajo. Pokazalo se je, da je breme post-samoupravne mentalno-politične krize preveliko.

Pomanjkanje koncepta in nesposobnost – primer Luka Koper

V smislu dobrega gospodarja bi upravičeno pričakovali, da bi Vlada ali bolje Vlade skrbele za konkurenčnost našega vitalnega logističnega koridorja. Nič od tega se ni napravilo, ohranjal se je več kot 30 let star koncept »drugega tira«. Divje stavke, gnane z bolestno samoupravno nostalgijo, vodijo Luko v mednarodno izolacijo, nekonkurenčnost in postopni propad.

Plaha ptica lahko kaj hitro odleti

Grški “ne” bo še pogojeval evropsko ekonomijo. Mnogi se bojijo, da bi v naslednjih tednih pod udarom bile v prvi vrsti tiste države, ki veljajo za evropsko periferijo in ki so v preteklih letih bile … Beri dalje

Prazni in polni kozarci v Sloveniji

Slovenija že poldrugo leto doživlja precejšnjo gospodarsko rast. A žal politika (v prvi vrsti vlada) te številke včasih uporablja zelo zavajajoče. Kot da gre za dokaz, kako se v Sloveniji sedaj cedita med in mleko. Na tej podlagi je bilo v zadnjih mesecih sprejetih kar nekaj ukrepov, včasih tudi zelo populistično in z jasno volilno računico.

Poslanstvo krščanskega poslovneža vs. pajdaški kapitalizem

Da se je v Sloveniji ukoreninila naša, lokalna verzija pajdaškega kapitalizma pred kakršnim svari tudi Razmišljanje o poslanstvu krščanskega poslovneža se omeni le malo kje. Sploh pa je tabu javno govoriti, da je ta naš, slovenski pajdaški kapitalizem vzniknil iz pajdaških povezav, ki so bile v veliki meri vzpostavljene še v času, ko je Slovenija imela socialistični gospodarski sistem.

R. Novak, Finance: Naj pade slovenski zid!

Če nadaljujemo na začrtani smeri bodo otroci moje generacije, če se jih odločimo imeti tukaj, živeli znatno nižji standard kot v državah nekdanjega vzhodnega bloka, proti katerim so Slovenci še nedolgo od tega vzvišeno pogledovali. … Beri dalje

U. Urbas, Planet Siol: Kdaj nam bo bolje

Razčistimo na začetku: gospodarska rast ni teoretični pojem v statistiki ali intelektualna pogruntavščina ekonomistov, zlasti tistih, ki poudarjajo pomen posameznikove svobode in zasebne pobude. Gospodarska rast (povečanje ali zmanjšanje obsega dodane vrednosti, ki jo ustvari … Beri dalje