J. Tomažič, Finance: Kdo zmaguje, ko Slovenija nazaduje

Slovenija je na sveži lestvici konkurenčnosti IMD (spet) nazadovala. Zakaj je taka lestvica sploh pomembna? Konkurenčnejša okolja privlačijo denar (v Sloveniji ga nimamo, to je najbrž jasno tudi najbolj zagrizenim neosocialistom), v konkurenčnejših okoljih so plače višje, kakovost življenja boljša, več denarja je za zdravstvo, javno šolstvo…

Če pogledamo letošnjo lestvico, ne moremo mimo opažanja, da so na tej napredovale Irska, Španija in Portugalska, Grčija (Cipra in Malte niso analizirali) pa je nazadovala. Vse štiri države so povabile trojko, trem se je to obrestovalo, postale so konkurenčnejše, bolj prilagodljive in dolgoročno tudi bogatejše. Pri nas smo se odločili za drugo pot, raje smo banke sanirali s tujim denarjem po višjih obrestnih merah kot pa po nižjih, a z nekaj zavezami za spremembe. Mar koncept trojke – doživel je kritike – deluje? Odvisno, kako gledate. Če se postavite v položaj nekoga, ki je izgubil službo v državnem podjetju, ki so ga privatizirali, trojka gotovo ne deluje. Če pa se postavite v vlogo podjetnika, ki bo lažje posloval s tujino, ker se je poslovno okolje izboljšalo, pa koncept trojke deluje.

Odkar kot novinar spremljam objave o konkurenčnosti in hodim na tiskovne konference o gospodarskem položaju (ponavadi jih organizira Umar), se ni veliko spremenilo. Tujih investicij nam kronično primanjkuje, slovenske plače so med najbolj obremenjenimi na svetu, Slovenci se upokojujejo prezgodaj, povečati bo treba izvoz visokotehnoloških proizvodov, podjetja so prezadolžena in corporate governance (upravljanje podjetij) je zanič. Razlog, zakaj ni sprememb na bolje, je preprost. Državo so ugrabile interesne skupine, ki so svoje privilegije pripravljene braniti za ceno propada države. Njihovi potomci so preskrbljeni, denar pa je naložen tudi zunaj Slovenije. Komu koristi, da se ne spremeni nič:

Kliki, ki rotira po upravah in nadzornih svetih. V zadnjih letih smo večkrat popravili corporate governance, rezultati pa so slabi. Po moji oceni je trik v tem, da po upravljavskih organih poldržavnih in državnih podjetij ne glede na vlado rotirajo ljudje, ki so v nekakšnem korporativnem incestu. Čeprav so deklarativno za spremembe, jim je v interesu, da se ne spremeni nič, zato so zmagovalci našega nazadovanja.

Več lahko preberete v Financah.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.