Mitja Štular, Slovenski čas: Sanjsko moštvo

Negativna kadrovska selekcija eden od temeljnih slovenskih problemov

Bil sem poldrugo desetletje mlajši kot danes, ko sem se čudil kadrovski izbiri v upravo enega izmed slovenskih podjetij, ki je bilo takrat še v državni lasti. Namreč, oseba, ki je bila imenovana na položaj, je bila dokazano nesposobna že vso kariero, od študentskih let dalje. Ko sem to začudenje izrazil starejšemu in bolj izkušenemu kolegu, mi je dejal: »Ne boš verjel, po kakšnih kriterijih se na takšne položaje kadruje. Sposobni in pokončni nimajo nikakršnih šans!« Ne morem trditi, da se me je to takrat kaj posebej dotaknilo, zapomnil sem si pa. Vedno sem nekako verjel, da smo v samostojni Sloveniji zmožni na vodstvene položaje v javnem sektorju, gospodarstvu, politiki in povsod drugje izbirati najboljše in najbolj verodostojne posameznike. Če se je zgodilo kaj takšnega, kar temu ni pritrjevalo, in to je bilo vse bolj pogosto, sem se tolažil, da odločevalci pač ne vedo vsega. A sem z leti spoznal, kako prav je imel kolega. Ni res, da ne vedo, tako ravnajo prav zato, ker vedo!

Primerov je na pretek, skoraj vsak dan slišimo za kakšnega novega. Jih je toliko, da postaja nevarno, da smo se na to stanje že povsem navadili. Včasih je prav komično, saj se zdi, kot da sestavljamo nogometno moštvo tako, da izberemo pol takšnih, ki ne znajo teči, in tretjino takšnih, ki sicer znajo teči, a namenoma v napačno smer, ker igrajo za nasprotnika. Če malo poračunate, boste ugotovili, da je onih, ki so dobri in bi odgovorno igrali za našo ekipo, premalo, da bi lahko dobili tekmo.

Mlini na veter

Za ilustracijo vas bom spomnil na dogodek sredi februarja, pri katerem se je negativna kadrovska selekcija vladajoče koalicije, torej tistih, po katerih mi državljani izvajamo oblast v državi (hm!), pokazala v vsej svoji grotesknosti. Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo javno predstavitev razpisov na področju proizvodnje električne energije iz vetrne in vodne energije. Glavni gostitelj je bil gospod Tilen Smolnikar, vodja Sektorja za obnovljive vire energije na Ministrstvu za infrastrukturo. Po dogodku, ki je trajal več ur, ga je novinarka komercialne televizije povabila pred kamero, da bi odgovoril na nekaj osnovnih vprašanj v slogu, kakšno je trenutno stanje, koliko denarja je predvidenega za nove investicije, kdo prednjači v svetu, kje v Sloveniji bi lahko postavili vetrnice, kakšen je vpliv na ptiče … Gospod, ki sicer že več kot leto dni vodi sektor, v katerem se s tem ukvarjajo, in ki je pred tem sedel na večurnem dogodku, pojasnjeval ali vsaj poslušal pojasnila drugih, je jamral, vzdihoval, se nasmihal, prestopal in se celo trudil, a ni ponudil prav nobenega odgovora. Iz vsega je bilo razumeti zgolj to, da se mora posvetovati s kolegico (sprašujem se, zakaj ni ona vodja), da obstaja neka karta in da si Slovenija prizadeva, da bo izpolnila cilj, ki je postavljen. Kakšen, ne ve, kako ga bo dosegla, pa tudi ne. Za trenutek se mi je zazdelo, da je celo presenečen, ker novinarko to sploh zanima, še posebej ono o ptičih, ga je kar šokiralo.

Njegovo popolno nepoznanje problematike, za katero je sicer kot vodja sektorja odgovoren, je tako sramotno, da je bilo prispevek nevtralnemu gledalcu še gledati mučno. Vsaj meni. Nimam se za naivnega, a moram priznati, da nikakor nisem pričakoval, da smo padli že tako nizko. Dogodek je odmeval tudi v tujini, morda še bolj kot doma.

Na mesto vodje sektorja je bil gospod imenovan po javnem razpisu, a smo glede na videno lahko povsem prepričani, da kriteriji niso bili znanje, sposobnosti in izkušnje. Njegov izbor na visoko uradniško mesto je v posmeh vsem nam, še posebej pa tistim, ki imajo bistveno več znanja in sposobnosti, pa niso bili izbrani. Zaradi takšnega imenovanja bi morali odstopiti prav vsi, ki so imeli pri tem kakršnokoli besedo.

A zgodilo se ni skoraj nič. Gospoda so naslednji dan sicer razrešili s položaja vodje in mu dali drugo mesto na ministrstvu. Morda upajo, da bo tam bolj uspešen, še bolj verjetno pa je, da so ga umaknili v senco, da se videna katastrofa malo pozabi. Nihče pa ni pojasnil, kako je sploh postal vodja in s katerimi kompetencami je prepričal. Nihče tudi ni pojasnil, kdo je opravil izbor in koliko drugih kandidatov se je prijavilo za to mesto, upajoč, da gre za nepristranski izbor, v katerem bo zmagal najboljši. Nihče ni opravil ali vsaj najavil revizije postopka izbora. In nihče, prav nihče ni prevzel odgovornosti za takšen izbor in sramoto.

Več: Slovenski čas