Pogled na volitve s časovnim zamikom

Gotovo je bilo narejenih že nešteto analiz, zakaj je bil rezultat tako slab. Najverjetnejši vzroki so antijanšizem, pristranski mediji, lahkoverno in nezrelo volilno telo ter slaba priprava na volitve.

Policijski in vojaški sindikat sta cokla in anomalija pravne države

Skrajni čas je že, da parlamentarne politične stranke opustijo privilegij in monopol, da samo predsedniki strank odločajo o tem, kateri kandidati bodo lahko izvoljeni na volitvah. Brez teh sprememb ostajajo problemi države in državljanov samo krize preživetja politikov, ne pa perspektiva državljanov.

Volilni sistem ni čarobna palica

    Ob tem, ko bo volilni sistem hočeš nočeš potrebno spremeniti, pa se ponovno pojavljajo tudi glasovi, ki vidijo, da je sprememba volilnega sistema priložnost za zrušitev ali okrnitev domnevne vseobsegajoče oblasti strank. Odkrito … Beri dalje

Bruselj za domačo rabo

Če posamezni kandidati na desni računajo, da bodo do bruseljskega fotelja laže prišli s samostojno kandidaturo svoje stranke, bo to ob pohodu Šarčevih zlahka postal račun brez krčmarja.

Za bolj civilno civilno družbo

Problem Slovenije ni, da imajo državljani premajhen vpliv na odločevalce, problem je, da imajo nekateri prevelikega in da so formalni vzvodi demokratične in politične moči v primerjavi s tem šibki. V posebej depriviligrianem položaju je civilna družba, ki izvira iz konservativnih ali klasično liberalnih vrednot. Razmerje neformalne moči se po letu 1990 skorajda ni spremenilo.

Repriza nočne more za laburiste

Nekdanji britanski premier in vodja laburistov Tony Blair, ki ga del njegove stranke še zmeraj krivi za vse sodobne tegobe britanskih socialdemokratov, je že pred časom dejal, da bo izid prihajajočih volitev v britanski spodnji dom, če se bosta na njih spopadla tradicionalna desna in tradicionalna leva stranka, tradicionalen.

Slovenija, kdo (in kako) bo tebi vladal?

Slovenski državljani so že velikokrat v zadnjih časih dokazali, da jih v bistvu dogajanje na političnem prizorišču ne gane kaj pretirano. Seveda, vsi so pripravljeni podpirati in razpihovati ideološke puhlice, žal pa je prava demokratična participacija iz volitev v volitve manjša. In pri tem ni opravičila. Ne glede na to, kako pokvarjena je politična kasta.

M. Zver: Pomlad potrebuje več močnih osebnosti

Milan Zver, evropski poslanec in nosilec liste SDS na prihajajočih evropskih volitvah, je odgovarjal na vprašanja o programu liste, razlikah in odnosih s sorodnimi strankami ter o delovanju stranke po potrditvi obsodbe Janeza Janše s strani višjega sodišča. Za Časnik je spregovoril tudi o preseganju nezaupanja v državne institucije in polarizacije ter o spremembah volilnega sistema.

Čas, ko ni več časa

Priznam: sprva sem hotel pisati zgolj o ustavnih spremembah oz. o tem, zakaj jih v Sloveniji potrebujemo. A ko je po medijskih kuloarjih zaokrožil verz pokojnega Daneta Zajca »Pride čas, ko ni več časa, in ko se je omenjeni verz dejansko združil z razlogi za tretjo majniško deklaracijo, ki je nastala skoraj sto let po prvi in četrt stoletja po drugi, mi je bilo jasno, da moram spremembe ustave umestiti v širši družbeni in politični kontekst.

Desna sredina brez sredine

V zadnjih tednih se mnogi sprašujejo o razlogih za trenja med pomladnimi oz. desnosredinskimi strankami. Odgovor se mi zdi na dlani: dokler se bo volilni domet teh strank gibal okoli 37 % (kolikor so dosegle … Beri dalje

Ah, ta nesrečna (a)simetrija… (2.del)

Drugi del prispevka, prvi del najdete na povezavi. Dvigovanje megle V kasnejših letih se vprašanje volilnega sistema ni več vrnilo na dnevni red. Glede na to, da je proporcionalni sistem sedaj na nek način »zabetoniran« … Beri dalje