“Položajna uspešnost Karla Erjavca izvira iz ustroja slovenskega političnega sistema”

04 erjavecPoslanci NSi in SDS so proti zunanjem ministru Karlu Erjavcu vložili interpelacijo, s katero zunanjemu ministru očitajo “vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne in statične zunanje politike”. Erjavcu dolžijo vrste “nepremišljenih, neodgovornih, nedržavotvornih izjav,” s katerimi je oslabil kredibilnost Slovenije na zunanjepolitični sceni. Karl Erjavec je interpelacijo označil za “pamflet očitkov”,  upa pa, “da bodo predlagatelji z interpelacijo uspeli, saj bo sicer šlo spet za en izgubljen dan v parlamentu.” Poslanca NSi Mateja Tonina je še pozval, naj svoje obtožbe o obnovi počitniške hiše v Umagu iz “fondov, ki niso njegovi” dokaže, sicer – tako Erjavec – “je zame navaden lažnivec.”

Za mnenje o možnostih uspeha interpelacije in o dolgoletni karieri Karla Erjavca smo povprašali Žiga Turka, ki je za Časnik povedal:

“Končni rezultat interpelacije bo verjetno ta, da bo koalicija zaradi čisto pragmatičnih razlogov prisiljena braniti ministra, o katerem nujno niti nima tako dobrega mnenja, kot bo razlagala v razpravi. Karl Erjavec je pač spreten politik, ki je po dolžini staža eden najuspešnejših v zgodovini samostojne Slovenije. Ta položajna uspešnost pa ni odraz kakovosti njegovega dela na resorjih, ki jih je vodil, kar je problem ustroja slovenskega političnega sistema. Dejstvo ostaja, da je Slovenija ujetnica majhnih strank in njihovih voditeljev. Kriv za to je formalno volilni sistem, ki tako politično geometrijo vzpostavlja, po drugi strani pa nezrelost največjih strank, da bi našli soglasje za sodelovanje v teh gospodarsko in geopolitično zahtevnih časih.”

Kakšna je karierna pot Karla Erjavca?

Karl Viktor Erjavec se je rodil v Aiseauju v Belgiji, maturiral na gimnaziji v Kranju in diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot piše v svojem življenjepisu na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve je nato pet let delal v gospodarstvu, leta 1990 postal občinski sekretar v Kranju in v letih med 1995 ter 2000 delal v Uradu varuha človekovih pravic.

Leta 2001 je bil imenovan na funkcijo državnega sekretarja na Ministrstvu za pravosodje, ki jo je opravljal do leta 2004. Tega leta je bil imenovan za ministra za obrambo. V mandatu vlade Boruta Pahorja je do leta 2010 vodil Ministrstvo za okolje in prostor, ko je odstopil zaradi ugotovitev računskega sodišča, da je ministrstvo huje kršilo obveznosti dobrega poslovanja pri ravnanju z ločeno zbranimi odpadki. Dve leti kasneje je bil imenovan za ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije ter za enega izmed podpredsednikov vlade. Ti funkciji opravlja še danes.

Tudi strankarska pot Karla Erjavca je razburljiva, saj jo je začel leta 1993 pri Slovenskih krščanskih demokratih (SKD) in po neuspešni združitvi v SKD + SLS ostal v Slovenski ljudski stranki (SLS). Leta 2004 se je pridružil Liberalni demokraciji Slovenije (LDS), a še isto leto prestopil v DeSUS, kjer je leto kasneje postal predsednik stranke, ki ima danes enajst poslancev v Državnem zboru.

Kaj je Karl Erjavec že izjavil

Zbrali smo nekaj odmevnejših izjav Karla Erjavca, predsednika Desus in zunanjega ministra.

»Veste, kaj imata skupnega Janez Janša in Borut Pahor? Erjavca.« (2008)

»Tukaj na obrambnem ministrstvu bom, iz ‘inata’. Ali pa nikjer.« (2008)

»Očitno je Karl Erjavec največji tajkun, če je dobil obtožni predlog za nevestno delo v službi, ampak povem vam, da ga lahko dobi vsak minister v tej vladi.« (2010)

»Ali je res odgovornost ministrstva za okolje, da poskrbi za vsako kanto posebej v tej državi?« (2010)

»Zdaj se bodo en teden ali pa štirinajst dni ukvarjali s tem, kaj so tekoči posli. Predlagam, naj vzamejo kozarec radenske in jo popijejo. Tudi to je tekoč posel.« (2011)

“Zahvalil bi se tudi predsedniku vlade za sodelovanje. Vidim, da je ta razprava zanj mučna, in nočem, da bi trpel.” (2011)

“Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi nekih občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najbolj uglednih svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, nekako imamo nek optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo ta stik z odprtim morjem”. (2015)

»Slovenska policija odkriva tudi tuje borce, ki so se borili v Siriji. Mene bi bolj skrbelo, če tega ne bi odkrivali.« (2016)