Ob obletnici izbruha prve svetovne vojne

V teh dneh se spominjamo začetka prve svetovne vojne, zato naj omenimo, da je avstrijski zunanji minister Brechtold napisal Srbiji ultimat, ki ga ta ni mogla sprejeti.To je gotovo eno od dejstev, ki niso tako znana kot sam sarajevski atentat.

Minilo je 125 let od rojstva književnika Vinka Bitenca

Vinko Bitenc je bil nadarjen in plodovit pisatelj, pesnik in dramatik. Objavljati je začel med prvo svetovno vojno, njegova ustvarjalnost pa je bila na višku v tridesetih letih 20. stoletja. Vojna je v njem odmevala dlje časa, saj je v tridesetih letih objavil več del: kratek vojni roman Sončne pege, ki je edino slovensko daljše leposlovno delo na temo prve svetovne vojne, ki ima za glavno osebo vojaka in ga spremlja od približno sredine vojne do nekaj let po njej.

Ljudje se selimo od kar obstajamo

V zadnjih petih letih se je iz Slovenije izselilo za eno celo generacijo mladih. Vsako leto se jih izseli več, kot šteje celotna slovenska vojska. V povprečju se je v lanskem letu vsak dan izselilo 23 ljudi. S takšnim trendom bosta že čez 10 let zdravstvena in pokojninska blagajna nevzdržni, primanjkovalo bo delovne sile, znašli se bomo v demografski zimi.

Balkanci ali Srednjeevropejci?

Vsesplošno zanimanje za države Višegrajske skupine počasi, a vztrajno raste, predvsem zato, ker nas je katera izmed članic omenjene zveze gospodarsko že prehitela navkljub slabši ekonomski osnovi. Celo premier Cerar je v državah omenjene skupine »zavohal« priložnost in se nedavno odpravil na službeno potovanje na Češko in Poljsko.

Ali Slovenci obožujejo kult osebnosti?

Če samo pomislimo na svobodo govora – ta v času Titovine sploh ni bila omogočena, saj so bile za tistega, ki si je privoščil takšen »luksus« pripravljene »počitnice na Golem otoku«. Vsesplošna represija in strahovlada v Josipovih časih ni bila nič manjša kot tista v avstroogrskem obdobju, morda kvečjemu še večja.

Kult osebnosti

Ob 100. obletnici smrti nekdanjega avstroogrskega vladarja Franca Jožefa I., iz različnih družbenih sfer, celo strokovne javnosti, prihajajo čustveno obarvani komentarji v smislu »kako je bil nekdanji cesar pri srcu našim prednikom«, čeprav naj bi jim v resnici vladal s trdo roko.

Vzroki razlike med Slovenijo in Avstrijo

Piše: Boštjan M. Turk. Vir: Siol. Avtor primerja Avstrijo in Slovenijo na več načinov v različnih zgodovinskih obdobjih. Tako opozori, da je Slovenija v času avstro-ogrskega imperija v bruto družbenem proizvodu dosegala 80 odstotkov Avstrije. … Beri dalje

Bitka na Ceru

Znamenita bitka na komaj 687 m visoki planini Cer v severo – zahodni Srbiji, okoli 35 km od Šabca je trajala samo tri dni, začela pa se je 16. avgusta 1914. Povod za vojno je … Beri dalje

Tekijska bitka pri Petrovaradinu

Avstrijsko – turška vojna, ki je trajala med letoma 1716 – 1718 se je že na začetku začela z uspehom Avstrijcev. Petrovaradin so Turki sicer zavzeli že davnega 28. julija 1526 leta, vendar v tekijski … Beri dalje

Četrti kongres slovanskih časnikarjev

Ljubljana je 18. maja 1902 gostila četrti kongres slovanskih časnikarjev, ki se ga je udeležilo okoli 150 predstavnikov slovanskih časopisov iz Avstro – Ogrske. Med njimi je bilo 36 Čehov, 22 Poljakov, 16 Hrvatov, 5 … Beri dalje