Bitka na Ceru

Znamenita bitka na komaj 687 m visoki planini Cer v severo – zahodni Srbiji, okoli 35 km od Šabca je trajala samo tri dni, začela pa se je 16. avgusta 1914. Povod za vojno je bil sarajevski atentat, v katerem je bil 28. 06. 1914 ubit avstro –ogrski nadvojvoda Franc Ferdinand.

Bitka na Ceru je bil krvavi spopad na samem začetku prve svetovne vojne med vojskama Kraljevine Srbije in Avstro – Ogrske. Že nekaj dni preje je z okoli 200. 000 vojaki avstrijska peta armada pod vodstvom generala Potioreka prečkala reko Drino iz smeri Bosne in napadla Srbijo. Avstrijci so bili prepričani, da bodo Srbijo premagali do 18. avgusta, ko je cesar Franc Jožef I. Habsburško – Lotarinški praznoval svoj 84. rojstni dan.

Napad iz zahoda je bil za Srbe presenečenje, saj so Avstrijce po ultimatu pričakovali s severa, po dolini reke Morave. Hitro so pod vodstvom generala Stepa Stepanovića uspeli prerazporediti svoje sile in na Ceru popolnoma porazili Avstrijce, ki so se preko Drine umaknili nazaj v Bosno. Boji so se od 21. do 24. avgusta nadaljevali še okoli Šabca, kjer se je končala avstrijska neuspešna vojaška avantura. Ta bitka je bila prva pomembnejša zmaga zaveznikov v prvi svetovni vojni, v kateri so imeli Avstrijci približno 25. 000 mrtvih, Srbi pa polovico manj.

Foto: Wikipedia