Nadškof Zore: Za dobrodelnost ni dovolj, da prideš v nedeljo k maši (FOTO)

Jozef1V ljubljanski stolnici, ki so jo v soboto, na praznik sv. Jožefa, napolnili predstavniki Karitas ljubljanske nadškofije ter možje in fantje, je daroval slovesno maši nadškof Stanislav Zore. V pridigi se je zahvalil neutrudnim sodelavcem Karitas in poudaril pomen ravnotežja vseh treh stebrov na katerih sloni naša vera – bogoslužja, oznanjevanja in karitativnega delovanja. Takole: “Če bogoslužje pozabi na ozanjevanje in karitativnost, se spremeni v golo obrednost, ki zadovoljuje samo naše čute, ne gradi pa občestva v duhovnem pomenu besede.”

Najtežja naloga Karitas

Opozoril je tudi na velik pomen Karitas pri  prebujanja zavesti o potrebnosti dobrodelnosti v nas kristjanih, kajti “preveč rada se nam Kristjanom prikrade skušnjava, da smo kristjani že s tem dobrodelni, da gremo ob nedeljah k maši” in “da je najtežja naloga Karitas nagovoriti kristjane, da se odločijo, koliko od svojih dohodkov bodo vsak mesec namenili za pomoč potrebnim” na kar je spomnil tudi sobrate duhovnike: “Za duhovnikovo dobrodelnost ni dovolj, da v župniji organizira Karitas, tudi ni dovolj, če prostovoljce, ki delajo v Karitas duhovno vodi, če zanje pripravlja nagovore, srečanja, morebitne duhovne vaje. Vsak duhovnik bi moral glede na dohodke, ki jih ima, določiti koliko bo mesečno iz svojega prispeval prav v ta namen. Brez take odločitve tudi naša dobrodelnost lahko ostane zgolj na teoretični ravni.”

Bog ne ločuje

V drugem delu pridige je gospod nadškof opozoril na zgled sv. Jožefa kot moža, ki je sicer imel svoje načrte, a je bolj zaupal Bogu in sprejel Njegovo voljo: “Zato, ker ni slepo sledil svoji odločitvi, ampak je zaupal Bogu in Njegovemu načrtu zanj, za Marijo in za otroka, ki ga je nosila, je postal varuh svete družine.” 

Pokazal je na zgled svetnika, ki nam s svojim življenjem daje zgled, da tisti, ki posluša Boga, se potrudi, da izpolni Njegovo voljo, nikoli ne ločuje, nikoli ne razdvaja. Takole nadškof: “Ločujemo in razdvajamo ljudje. Velikokrat samo zaradi tega, ker smo premajhni, preveč omejeni. Ker ne vidimo rešitve, lahko mislimo, da je rešitev v umiku, v begu, v ločitvi. Bog se ne umika, Bog ne ločuje, Bog ne beži.”

Pridiga v obliki miselnega vzorca:

Možje in fantje na okrogli mizi

Predstavniki Karitas so srečanje nadaljevali z občnim zobrom, možje in fantje pa so se odpravili k sv. Jožefu na Poljane. V cerkvi sv. Jožefa jih je sprejel p. Tomaž Podobnik DJ, rektor svetišča, nato pa je bila v  Marijini kapel okrogla miza z naslovom ‘Možje in očetje za novo Evropo’, pri kateri so sodelovali: Gregor Čušin, Klemen Žumer, p. Vili Lovše in voditelj p. Peter Rožič. Poudarili smo pomen moža v Evropi, pomen trdnosti odnosa med možem in ženo, pomen moške moči in pomanjkanje zgleda dobrega vodenja. Zvočni posnetek okrogle mize

Foto. Aleš Čerin