Danes praznuje sveti Jožef, zavetnik vesoljne Cerkve

Od godu sv. Jožefa 19. marca do praznika Gospodovega oznanjenja 25. marca je vsako leto v slovenski Cerkvi teden družine. Od 19. marca 2021 do junija 2022 pa je papež Frančišek razglasil tudi leto družine Amoris Laetitiae (Radost ljubezni), ki se bo zaključilo s svetovnim srečanjem družin v Rimu. Urad za družino pri Slovenski škofovski konferenci je tudi sklenil, da se na praznik sv. Jožefa ob 20. uri v slovenskem narodnem svetišču sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani slovesno odpre teden in hkrati leto družine.

Živel 1. maj – praznik svetega Jožefa Delavca!

Zdi se, da se Cerkev še danes nekako sramežljivo loteva problema delavstva. Četudi je papež Pij XII. že sredi dvajsetega stoletja uvedel praznik sv. Jožefa Delavca, ki se je prvič obhajal 1. maja 1955, še po dobrih šestdesetih letih ne slišimo vzklikov v slogu: “Živel 1. maj – praznik svetega Jožefa Delavca.” Kot da nam je 1. maj – praznik dela z zavetnikom sv. Jožefom Delavcem in nagovarjanjem delavcev nekako odveč.

Umetniški navdih: Plečnikova lepotica v Bogojini (foto)

V malem kraju Bogojina v Prekmurju je arhitekt Jože Plečnik na prošnjo domačega župnika Ivan Baše zasnoval mogočno cerkev. Arhitekt je staro, premajhno cerkvico iz 14. stoletja kar vkomponiral v novo cerkev. Mojster je menda izjavil: “Še nikdar nisem podiral, kar so naši očetje dobro naredili.”

Božič, Jezusovo rojstvo

Homilija. Pred nami je praznik, ki ga od vseh v letu nedvomno doživljamo najbolj čustveno. To niti ni tako čudno, saj je običajno tudi rojstvo otroka eden najbolj čustvenih trenutkov v vsaki družini. Nekaj najbolj … Beri dalje