Čudežni deček ali samo nov obraz

Vsi predsedniki NSi / foto: Časnik
Vsi predsedniki NSi / foto: Časnik

Odstop gospe Ljudmile Novak in (začasna) umestitev novega vodje stranke NSi sta odprla nove priložnosti za to stranko in ves demokratični politični prostor. V prvih izjavah gospoda Tonina je že bilo predstavljenih nekaj ciljev pod novim vodstvom. Stranka naj bi na bližnjih državno zborskih volitvah nabrala deset odstotkih glasov. Izrazil je tudi pripravljenosti, če sem prav razumel, sodelovanja z vsemi strankami, ki so si programsko blizu.

NSi mora postati najmočnejša stranka v Sloveniji

Kot član Nove Slovenije od njene ustanovitve leta 2000 menim, da so ti cilji postavljeni prenizko. Stranka oz. njeno vodstvo si mora zastaviti bolj ambiciozen cilj – postati mora najmočnejša stranka v Sloveniji. Da je njen domet dosti daljši, širši in globlji, dokazuje njena predhodnica SKD, ki je bila ob osamosvojitvi vodilna stranka. Kako je ta stranka izgubila prvenstvo in kako se že nekaj mandatov bori za vstop v parlament, je snov za poduk: kako ne ponavljati starih napak in se ne zanašati na dobrotljivost močnejšega. Skušnjava je vedno velika. Namreč zazibati se v spanec stranke, ki ničesar ne tvega, nikogar ne izziva in se zavzema za »povezovalnost«. To je značilno za stranke, ki nimajo vizije in se zato počutijo majhne in šibke.

NSi mora opustiti kalkulacije, kako in s kom. Odriniti mora na globoko. Sprememba v vodstvu je vedno priložnost za novo strategijo in višje cilje. Tega si ljudje ob vsaki spremembi želimo in pričakujemo. Ena največjih napak, ki jih NSi lahko stori, bi bil vstop v koalicijo levih strank. Te se še niso očistile bremen preteklosti, temveč jih celo obujajo. Za prikritje takega početja nujno potrebujejo partnerja z desnice, če je le mogoče s krščansko demokratsko podobo. Potem lahko preprečijo vsak sum, da gre za obnovo totalitarnega sistema. Pri slovenski levici ni mogoče – ne glede na zveneča imena (SD in SMC) – zaslediti socialdemokratske drže, ki predstavlja protiutež kapitalsko in profitno usmerjeni politiki. V resnici se naša levica poslužuje državnega kapitalizma, saj z visokimi davki obremenjuje gospodarstvo in svoje državljane. Socialna nota je prisotna samo v demagogiji in parolah.

Za pripravo in izvedbo bolj ambicioznega programa mora NSi pritegniti strokovnjake različnih področij ter njihova mnenja in priporočila vnesti v program. Pritegniti moramo mlade, dobro podkovane strokovnjake, pa tudi starejše in izkušene člane. Teh v stranki ne manjka! Konkurence novih nadarjenih in ambicioznih članov ter simpatizerjev se vodilni člani stranke se ne smejo bati.

Volivci NSi hočemo jasnih stališč in trdne zaveze

Če naj bi bil gospod Tonin, bodoči predsednik NSi, res jagodni izbor te stranke, potem naj potegne drzno potezo, ki bi ga povzdignila ob bok najbolj prodornih mladih politikov v Evropi. Opusti naj že davno preživelo in neuspešno metodo preračunavanja pred volitvami in pogledovanja na levo stran političnega spektra, če bo tam morebiti zanj kaj kruha v bodoči vladni koaliciji. Tega volivci ne maramo in hočemo jasnih stališč in trdne zaveze, da trenutno dvotretjinsko vladajočo politiko pošljemo v opozicijo, kjer bi si ohladila svoje vroče in prepotentne glave.

Odkrito povejmo, da se je barka Nove Slovenije po Bajukovi smrti bolj ali manj lahkotno pozibavala v lavorju vode. Nobene jeze in nobene afere si ni nakopala s strani tradicionalne slovenske levice. Nihče izmed vodilnih mož in žena v Novi Sloveniji ni bil (lažno) obdolžen za kakšne nečedne finančne posle. Njena retorika je bila vedno primerno obzirna in spravljiva. Tak je tudi povratni odnos javnih občil, ki jih usmerja vladajoča levica. Obziren in spravljiv. Kot košček sira, ki naj zvabi miško v nastavljeno past.

Prava in perspektivna politična poteza vodstva NSi bi bil poziv demokratičnim strankam k oblikovanju predvolilne koalicije. Seveda brez zamer in izključevanja. Saj za to gre! Za enotnost, ki naj Slovenijo reši težkega bremena totalitarizma in vseh njegovih posledic. Za kaj takega pa je potrebno precej poguma in odločnosti. Prav slednjega želimo gospodu Toninu. Tudi za to, da ga bomo v jeseni izvolili za predsednika naše stranke. Naredimo Slovenijo spet veliko!