Nova pesniška zbirka Vodoravnice in navpičnice avtorja Jožefa Pavliča


Predstavitev pesniške zbirke bo v četrtek, 30. novembra, ob 19. uri v galeriji Družina, Krekov trg 1 v Ljubljani. Lepo vabljeni!

Pesniška zbirka Vodoravnice in navpičnice razodeva avtorjevo neuničljivo hrepenenje po Bogu, ljubezen do človeka in silno spoštovanje narave, ki je odsev večne Lepote, Boga samega.

Jožef Pavlič je urednik pri tedniku Družina, avtor več knjig in brošur, s prispevki pa sodeluje v različnih revijah in publikacijah. Vodoravnice in navpičnice so tretja pesniška zbirka Jožefa Pavliča, po zbirkah Nikoli brez upanja in Živim.

 

 

Iz spremne besede pesnikovega bratranca Maksa Ipavca, župnika v Begunjah pri Cerknici in cerkniškega dekana.

Pesniška zbirka Vodoravnice in navpičnice razodeva avtorjevo neuničljivo hrepenenje po Bogu, ljubezen do človeka in silno spoštovanje narave, ki je odsev večne Lepote, Boga samega. Avtor nas v prvem delu zbirke z naslovom Vodoravnice popelje k temeljnim silnicam svojega življenja: v domače kraje, k zemlji, vodi, travnikom, komendskim in cerkljanskim gozdovom, k stvarstvu, ki ga ima zelo rad in ga dojema kot jasen odsev večne Lepote. V Navpičnicah, drugem delu zbirke, se pesnik usmeri k presežnemu, k Luči, za katero želi hoditi in drugim pomagati, da bi jo našli. Naše romanje po zemlji vidi kot nenehen krik po Bogu. Bogu, ki je kdaj blizu, spet drugič oddaljen, skrit in nenavadno tih. Vendar ga nikoli ne smemo nehati iskati in klicati.

 

 

O Jožefu Pavliču

Jožef Pavlič se je rodil 16. junija 1951 v kmečki družini v Nasovčah št. 10 pri Komendi. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani teolog, po poklicu pa urednik za Cerkev po svetu pri katoliškem tedniku Družina. S prispevki je razen v tem listu sodeloval v Mavrici, Mohorjevem koledarju, Aplenci/Glasilu občine Komenda, Kamniškem občanu, Kamniškem zborniku, Prenovi, Tretjem dnevu in drugje. Napisal je knjige in brošure: 100 let Gasilskega društva v Komendi, Hvala Vam, sveti oče!, Vodnik po Komendi in okolici (skupaj z dr. Markom Žerovnikom), V zarji stoletij, Viktorijan Demšar (z odborom), 10 let Turističnega društva Komenda, daljši uvod v knjigo o papežu Janezu XXIII. Uredil je knjigo spominov rojaka duhovnika Maksimilijana Ocepka »Dni premišlja, ki so bili …«, napisal besedila za prospekte o Komendi, kartografu Ivanu Selanu, Petru Pavlu Glavarju, čebelarstvu v Komendi, za zbornika Komenda in Občina Komenda. Izšli sta dve njegovi pesniški zbirki: Nikoli brez upanja in Živim.