Pred osemdesetimi leti je bil ubit Miran Jarc

Miran Jarc je izjemno veliko delal: včasih je spal le dve uri na dan. Poleg službe in družine je še pisal poezijo, prozo, drame, sodeloval pa je kot avtor, igralec, violinist in vodja tudi v Slovenskem marionetnem gledališču Milana Klemenčiča.

Balantič je eden, Balantiča nista dva

Bojim se, da je publika kar malo prehitro, brez pomisleka zaploskala napovedi lokalnega kulturnika, da se bodo strasti pomirile, ter da bo (očitno po zaslugi kamniškega župana) knjižnica v Kamniku nosila vsaj ime »Knjižnica PESNIKA Franceta Balantiča«. Torej namesto »Knjižnica Franceta Balantiča« – rajši (manj sporno!) – »Knjižnica pesnika Franceta Balantiča«?

In sreča je, da je pred nami pot

Janez Menart: ” … in sreča je, da je pred mano pot, in to da vem, da slast je v tem, da grem.” Pesnik, stoječ na vrhu gore, vzklikne o sreči, da je pred njim pot, ki pa vodi – navzdol. Ta dva verza bi lahko prenesli tudi na našo mlado državo …

Pesniška duša vojaka

  Ob spominu na generala Maistra danes, se mi utrne misel: Voditeljev nam pravih daj, o Bog. Foto: Tone Lesnik            

In sreča je, da je pred mano pot …

Janez Menart: ” … in sreča je, da je pred mano pot, in to da vem, da slast je v tem, da grem.” O dopustu, ki je lahko tudi dolga pot: peš skozi pokrajino, do soljudi, vase, k Njemu. In da je v tem lahko tudi slast.

Še eno pobalinstvo Borisa A. Novaka

Pesnikovanje Borisa A. Novaka je z variacijo na otroško pesem “Naša četica koraka” spet doseglo enega od pesniških vrhuncev v pobalinstvu. Tokrat do ministra Žige Turka.

Umrl je pesnik Tone Pavček

V 84. letu starosti je umrl slovenski pesnik in prevajalec Tone Pavček. Kako lepo in kako drugače od prevladujočega mnenja o starosti zvenijo njegove besede: “Nekdo je rekel: starost je brodolom. Jaz pa mislim, da je samo drugačen lom svetlobe; svet je lahko enako lep, kakor je lahko lepo leto v vseh letnih časih. Življenje je lepo v vseh obdobjih – in ga radi živimo.”

Umrl je Pavel Golia

V Ljubljani je 15. avgusta 1959 v starosti 72 let umrl slovenski pesnik, dramatik, dolgoletni direktor Drame in zaslužni slovenski kulturni delavec Pavel Golia. Rodil se je 10. 04. 1887 v Trebnjem. Najprej je študiral … Beri dalje

Res preveč govorimo o spravi?

Nekaj časa tega, ob letošnji proslavi Dneva upora (OF) smo slišali besede akademika Cirila Zlobca, da v Sloveniji preveč govorimo o spravi in premalo o NOB. Če se je govorec v hipu , ko je … Beri dalje