Tarča, Leljak: Kučan seznanjen s primerom Crnogorca

Tokrat so v Tarči soočali poglede o likvidacijah hrvaških emigrantov, ki jih je v 70. letih izvajala Udba, in o možnostih kazenskega pregona vodij tajne službe SDV-ja in njenih sodelavcev.

V oddaji je bil objavljen tudi pogovor z enim izmed domnevnih eksekutorjev. Ali in v čem je bilo delovanje SDV-ja drugačno od delovanja drugih tajnih služb? Razpravljalo se je tudi o tem, kako naj slovenska družba preseže to nerešeno vprašanje iz preteklosti.

Objavljen je bil še ekskluzivni pogovor z južnoafriško pisateljico, veliko nasprotnico apartheida, ki so ji leta 1982 tajni agenti ubili mamo. Južna Afrika je našla model za preseganje preteklosti. Ali je mogoče kaj takšnega doseči tudi v Sloveniji?

Crnogorac “prepeljan v Slovenijo”

Sestra hrvaškega emigranta Stjepana Crnogorca Bernardina Crnogorac je za Tarčo dejala, da so Stjepana iskali 40 let, a niso našli nobene sledi. Politike sicer ni nikoli omenjal, je dejala sestra.

Roman Leljak je dejal, da ni dvoma, da je bil Crnogorac z ugrabitvijo prepeljan v Slovenijo. Zadevo je po njegovih besedah vodil Boris Mužič, ki je dobil odobritev od nadrejenega Silva Gorenca. Kučan je bil gotovo seznanjen s to zadevo, je dejal Leljak. “Vrh politike je vedel, res pa je, da Milan Kučan takrat še ni bil v samem vrhu politike,” je dejal zgodovinar Igor Omerza.

Leljak je poleg tega za umor drugega hrvaškega emigranta Nikice Martinovića v avstrijskem Pliberku obtožil Milana Doriča Hanzija. Ta je za Televizijo Slovenija zanikal vpletenost v umor Martinovića. V tistem času je bil bolan in še hoditi ni mogel, je dejal.

Težave z arhivi

Postavlja se vprašanje, kako odprti so arhivi v Sloveniji. Leljak in Omerza sta namreč potožila, da imata z dostopom težave. Andreja Valič Zver, predsednica arhivske komisije, je medtem dejala, da niso dostopa zavrnili še nikomur.

Pregon: da ali ne?

“Govorimo o umorih, o eksekucijah. Če smo normalna država, mora biti to vedno pregonljivo,” je glede pravnih posledic odkritij tovrstnih dejanj dejal Leljak.

Kot je dejal Omerza, ga bolj kot pravne posledice zanima to, da se čim več vsebine v arhivih da v javnost, še posebej danes, ko se zopet govori o obujanju socializma, kot je dejal.

Več lahko preberete in pogledate oddajo na MMCRtvSlo.