Komisija za »Kučanov« spomenik z zanimivimi imeni

V članku »V komisiji za Kučanov spomenik tudi Krkovič« so nas 29. julija 2023 Delova Suzana Kos oziroma urednik Bojan Budja in strici iz ozadja obvestili o tem, kako bo sestavljena komisija za omenjeni spomenik osamosvojitvi.

V članku so tudi podatki o številu ljudi v komisiji, ki je začela delovati že junija. Članov je za 4 več kot je ministrov vlade, država pa jim bo poleg potnih stroškov namenila še 50 evrov sejnine. 

Zanimivo novinarka napiše tudi, da gre pri spomeniku za »simbol, ki naj bi nas združeval«. Kar kaže, da novinarka dvomi. Le zakaj? Pred kratkim je vlada ukinila Muzej slovenske osamosvojitve, simbol, ki z zgodovinskimi dejstvi razlaga obiskovalcem (tudi šolarjem), kako smo Slovenci prišli do samostojne in demokratične države kot del evropske civilizacije. Le zakaj so ga ukinili?

V komisiji so zanimiva imena. Mlajši, ki niso doživljali takratnega obdobja. Nekateri, kot poslanec Svobode dr. Martin Premk, so še danes izrazito nestrpni do drugače mislečih (ko v tvitu napiše, da je to »klero-buržoazna ali pa kar klerofašistična politika, med drugo svetovno vojno jo je poosebljal Lev Rupnik, danes pa jo pooseblja Janez Janša«), o dr. Kaji Širok (Golobov kabinet) pa je veliko povedal odstavljen dr. Jože Dežman

Iz navedenih imen sta prepoznavna le takrat aktivna Lojze Peterle in do pred kratkim anatemizirani poveljnik Anton Krkovič, zapornik v montiranem procesu Patria, s katerim se ob slavnostni razglasitvi samostojnosti na trgu Republike in pregledu častne čete predsednik Kučan ni želel rokovati. Se bosta ob odkritju spomenika pobotala?

Aktivna državljanka, ki sem doživela spopad na mejnem prehodu Rožna Dolina, ko sem z družino protestirala proti JLA, ki je zasedla mejni prehod.

Iva Pavlin Žurman1 komentar

  1. Slovenci poleg Muzeja osamosvojitve obvezno in nujno potrebujemo tudi Muzej žrtev komunizma, da bodo naši ljudje lahko spoznali resnico.

Comments are closed.