Prva pilotka na celotnem Balkanu

Svet pozna ženske, ki so premikale mej mogočega in se niso dale vkalupiti splošno veljavnim družbenim normam. Kristina Gorišek je bila ena takih.

Rodila se je leta 1906 v premožni in veljavni rodbini v Mekinjah, v družini, ki je imela kar enajst otrok. Starši so omogočili otrokom, da uresničijo svoje sanje, in ti so to izkoristili. Tudi Kristina.

Po osnovni in meščanski šoli se je zaposlila v domači trgovini, a ji sanje niso dale miru. Leta 1929 se je preselila v Beograd in tu delala na oddelku beograjske pošte za mednarodni promet. Jeseni 1930 je društvo rezervnih pilotov objavilo oglas v časniku Politika, da v civilni letalski šoli iščejo pogumne fante in dekleta, ki bi bili voljni opraviti pilotsko šolanje. 

Oglas se je zdel kot narejen za Kristino. Skupaj s še dvema dekletoma se je prijavila, prestala vse preizkuse, zdravstveni pregled in testne vožnje z akrobacijami. Potem pa se je začelo šolanje. Najprej teoretično za šolsko mizo in nato praktično v letalu in v zraku. 

Jeseni 1932 je kot pilotka prvič samostojno poletela, februarja 1934 pa je po uspešno opravljenem izpitu pred vojaško komisijo prejela diplomo. Tako je postala prva letalka na Slovenskem, v Jugoslaviji in na celotnem Balkanu. To je bilo nekaj posebnega, kar je Vojno ministrstvo tudi opazilo in ji podelilo medaljo za hrabrost. 

Marsikaj je bilo videti. Pilotirala je v najmanjši številki moškega pajaca, saj ženske opreme ni bilo, brez privilegijev in tako kot fantje. Letela je celo desetletje, vse tja do izbruha vojne. Leta 1936 se je preselila v Zagreb in tu spoznala trgovca Draga Novakovića, s katerim se je poročila tri leta kasneje. Možu je pomagala v zagrebški trgovini in se po vojni preselila v Anglijo. V mestu Scunthorpe sta odprla »bed and breakfast« penzion in postala je Angležinja. Občasno se je še vračala v domovino na obiske. Svojo življenjsko pot pogumne letalske je zaključila leta 1996. 

Bila je pogumna punca v časih, ko je bilo letalstvo rezervirano za moške in so dekleta svojo pot na letališča našla šele v 50-ih letih minulega stoletja.1 komentar

  1. Mislim da je bila prva pilotka Ksenija Gorup poročena Hribar, hči najbogatejšega Slovenca vseh časov Josipa Gorupa in žena izjemnega industrialca Rada Hribarja.

Comments are closed.