Če bo NSi pristala na sodelovanje v levi vladi, ji utegne spodrsniti

Če bo NSi pristala na sodelovanje v levi vladi, ji utegne spodrsnitiKo bomo obvladali to, kar lahko vidimo v zrelih demokracijah, se bodo ljudje vrnili na volitve. Preloma starega z novim na teh volitvah tako ni bilo.

Zgodilo se je, kar se ponavlja že od Demosa naprej: nenehni spori na pomladni strani. Imamo nezrele voditelje teh strank. Ne moremo jim oporekati razlik med njimi; te morajo biti, da se pokrije celotni spekter nazorov in mnenj. In te razlike je treba sprejeti in spoštovati. Težave pa povzroča prevelik ego vodilnih politikov v teh strankah; njihova prevelika občutljivost na občasne »neprimerne« izjave ali opazke drugih. Če je kdo med njimi v posameznih stranka prizadet, spregledan in preslišan, izstopi in ustanovi svojo stranko. Vse skupaj deluje na njihove volivce nespodbudno, jim jemlje voljo in pogum.

V politične boju, zlasti, če je skupni nasprotnik močan, je potrebno opazke drugih preslišati, zamere pozabiti, druga pomembnejša razhajanja pa zgladiti s pogajanji. In to s hladno glavo, premišljeno in potrpežljivo. Kako se to dela, vidimo v zrelih demokracijah, v Nemčiji, Avstriji in drugje. Ko bomo to obvladali, se bodo ljudje vrnili na volitve.

Če bo NSi pristala na sodelovanje v levi vladi, ji utegne spodrsniti.

Gre za dve dejstvi pomembni za usodo NSi, katere član sem in sem jo tudi volil, in sicer:

  1. Volitev se ni udeležila skoraj polovica volivcev. Koliko od teh je kristjanov, ki so ostali doma? Zakaj?
  2. NSi je ves čas nihala med desnico in levico. Njeni predstavniki so že pred meseci zagotavljali, da v koalicijo s SDS ne bodo šli, če jo bo vodil Janez Janša. Z levice je bilo slišati mnogo komplimentov, češ da so zmerna stranka, ki je ne gre izključevati.

Utegne se zgoditi, da bo Janša končal v opoziciji, NSi pa v koaliciji. Kakšna opozicija pa bo, če bosta v njej še Levica in Jelinčič?

In kakšna bo koalicija, če bo poleg čistokrvnih levičarjev (ne vem od kot izraz leva sredina) v njej tudi NSi? Dobila bo nekaj vladnih služb, ne bo pa imela nobenega vpliva. In tu se mi poraja temeljno vprašanje: kako bodo to sprejeli sedanji in nekdanji člani ter podporniki krščanske demokracije v Sloveniji? Če bo NSi pristala na sodelovanje v levi vladi, ji utegne spodrsniti. V tem primeru za NSi še enega povratka v parlament ne bo.

Vsekakor je mogoča tudi koalicija SDS in NSi s SMC,  z Bratuškovo, s pridržki pa tudi z LMŠ.