Kam greš, moj nogomet?

Tečem. Tečeva. Tečemo. S prijateljem trenerjem, kolegom … Če je bil še nedolgo nazaj tek zame neka obveza, se mi danes zdi kot neko zdravilo, kot nekaj, kar mora biti v mojem delavniku skozi teden. … Beri dalje

Veliko radosti s prijatelji v enem samem koncu tedna

V tej vročini in pripeki ter ob vsem drugem si je treba čas vzeti, saj tistega, ki je minil, ne bo nazaj. Izkoristimo, kar nam je dano, ter bodimo pozitivni. Edino dobra volja in nasmeh na obrazu dajeta ton in bogastvo v življenju.

Primož Roglič, svetovni pionirski prvak, in Zvone Pograjc

Primož Roglič kot se ga spominja njegov prvi trener Zvone Pograjc

Zvone Pograjc Foto: I. GošteZvone Pograjc, prejemnik zlatega priznanja Občine Zagorje ob Savi, je zagotovo med tistimi, ki dobro pozna enega najboljši svetovnih kolesarjev Primoža Rogliča. »Ker smo v Strahovljah nad Kisovcem stanovali blizu hiše Rogličevih, se je Primož pogosto igral pri moji hčerki Manji in sinu Andražu. Zato ne čudi, da se je po kratki nogometni epizodi odločil za smučarske skoke,« se spominja Zvone, tudi sam četrt stoletja nazaj najboljši slovenski rekreativni smučarski skakalec. Potem ko je aktivno tekmovanje na rekreativnih tekmah na manjših 50 metrskih skakalnicah pustil za sabo, se je poleg žal že pokojnega Slavka Krajnika, Branka Baša, Franca Stenka in drugih posvetil izgradnji skakalnega centra v Kisovcu.

»V mojih mladostnih časih smo lahko skakali le pozimi, če je bil sneg, preostalo leto smo se podili na nogometnem igrišču kisovške Svobode,« se spominja svojih skakalnih začetkov, ko smo vsi njegovi vrstniki, ki smo ravno tako želeli postati Ludviki Zajci, Danilo Pudgarji, Bogdani Norčiči, pred starši skrivali, da se spuščamo po takratni kisovški velikanki. No, ni bila velikanka, nesla je malce čez 40 metrov, a ko si z nerodnimi smučmi in slabo opremo stal na zaletišču in gledal v dolino, ni bilo enostavno.

Vsi mi kisovški otroci odraščali ob trdi vzgoji naših dedkov in očetov knapov

Vsi otroci, ki živijo na Strahovljah, so prvih let osnovne šole vsakodnevno premagovali slab kilometer precej strme poti. Navzdol je še šlo, pri vračanju težko šolsko torbo pa so iz leta v leto pridobivali na vztrajnosti in naravni kondiciji Zato ne čudi, da so domala vsi tamkajšnji otroci, zdaj že mladeniči in mladenke odlični športniki.

Zvonetov sin Andraž se ponaša z ekipno zmago na tekmi Svetovnega pokala v Planici, nase je pri skokih opozarjala tudi Manja, Ernest z medaljama na Mladinskem svetovnem prvenstvu, če naštejemo le nekatere vidnejše uspehe, medtem ko o Primožu vemo skorajda vse. Resda je bolj uspel v kolesarstvu, ampak Bog ve, ali ne bi tudi po padcu na planiški velikanki, če bi mu bile v tem športu zvezde bolj naklonjene. Še vedno pa se ponaša z zmago na mladinskem svetovnem prvenstvu. Kot uspešna športnika lahko štejemo tudi nogometaša Gašperja in Gala Kureža. Mlajši Gal je ravno v teh dneh pri 17.letih podpisal profesionalno pogodbo z ljubljansko Olimpijo.

»Skakalnice so rasle in se gradile z odraščanjem naših otrok,« se spominja Zvone. Ustroj kluba je bil naravnan na mlade skakalne talente. Poleg omenjenih so šli skozi Zvonetove roke še Katja Požun, ki je na tekmi Svetovnega pokala v Oslu osvojila drugo mesto, ima tudi dve medalji na Mladinskem svetovnem prvenstvu, pa Dejan Judež, Miran Župančič, ki je bil celo drugi v skupnem seštevku celinskega pokala, Ernest Prišlič, Janez Močnik Guna, brata Grobljar, Jakob Smolič, Julija Sršen in mnogi drugi.

V oddaji sva se večkrat dotaknila Primoževe športne poti: »Primož je veljal za ”agresivnega” skakalca, ki se je po skakalno ”metal na glavo”. Imel je, podobno kot Japonec Funaki, v skakalnem žargonu smučke za ušesi. Mogoče je tudi zaradi takšnega načina skakanja občasno prišlo do kakšnega hujšega padca. Tisti na planiški velikanki ni bil edini.«

Primož Roglič, od smučarskega skakalca do kolesarskega šampiona

»Po mojem še hujši je bil tri leta prej njegov padec na planiški 90 metrski skakalnici,« je ocenil njegov takratni trener. Kasneje po poškodbi križnih vezi, je zdravnik Primožu svetoval kolesarjenje. Več kot očitno je nasvet padel na plodna tla. Primož je najprej eksplodiral in nase opozoril na amaterskih kolesarskih dirkah, na katerih je premagoval tudi profesionalne kolesarje. In opazili so ga. Zdaj je kot novopečeni častni občan Zagorja ob Savi eden najboljših kolesarjev na svetu.

Tako kot naš sogovornik, ki se je v svoji športni karieri soočal s padci tako s skakalnimi smučmi, tudi Primož ni ostal brez njih. »Padci so sestavni del. Spomnim se Primoževega padca na treningu tik pred dirko na Zasavsko Sveto goro, kjer je serijski zmagovalec, kako je prišel na start ves ”poravsan”. Nič kaj veliko se ni oziral na to. Malo si je na hitro oskrbel rane in zmagal. Očitno je v njegovi naravi nekaj knapovskega. Dejstvo je, da smo vsi mi kisovški otroci odraščali ob trdi vzgoji naših dedkov in očetov knapov.«

V nadaljevanju pogovora se je Zvone spominjal nekdanjih časov, ko je bila skakalna oprema slaba, kako so se gradile skakalnice, sedežnica in sistem za umetno zasneževanje. Zdaj je v skakalnem centru pet skakalnic, od najmanjše 6 metrske do največje 50 metrske.

Reminiscenca na olimpionika Leona Štruklja

Mestna občina Novo mesto je letošnje leto razglasila za leto Leona Štuklja (1898–1999), v spomin na 120-letnico njegovega rojstva. Celo leto so bili v ta namen organizirani številni dogodki, vrhunec Štukljevega leta pa je bil … Beri dalje

(Foto: Reuters)

Rado Trifunović, stric iz ozadja slovenske košarke

Rado Trifunović Foto: Modre novice
Rado Trifunović Foto: Modre novice

Če bo zaradi uspeha na evropskem prvenstvu pet tisoč več otrok v Sloveniji za košarko, je med njimi mogoče nov Gašper Vidmar. Ali pa Dončić, Dragić, kdorkoli.  Potem je pa moje delo, da nekaj najdem. Odlično poznam košarko v Sloveniji. Vse poznam. Od 6 let do zaključka kariere.

Beri dalje

SLO bron ekipa 2005 Ekipa Slovenije je zasedla tretje mesto (vir: Dnevnik, 21.2.2005).

Kako se pripraviti na zaključek športne poti?

SLO bron ekipa 2005 Ekipa Slovenije je zasedla tretje mesto (vir: Dnevnik, 21.2.2005).
SLO bron ekipa 2005 Ekipa Slovenije je zasedla tretje mesto (vir: Dnevnik, 21.2.2005).

Biti športnik je nekaj izjemnega in spoštovanja vrednega. Telo, in na svojski način prav telo športnikov, vedno govori in sporoča resnico, četudi »z zamudo«. Ko pride ta čas, ga je potrebno poslušati in vzeti resno, kar je predpogoj za nova izkustva in nova ter drugačna doživetja.

Beri dalje

Tina Maze

Ko ugasne športna kariera

Zaključek še tako uspešne športne kariere prinese nov dan, ki je nekaj tako drugačnega od prejšnjega, kar lahko v polnosti razumejo samo športniki, ki so to izkusili. Znano je celo reklo, da je upokojitev za … Beri dalje

Biti moramo boljši in zmagovati!

Ste v soboto zvečer gledali nogomet? Ste spotoma preklapljali še na prenos košarke? Ste ob vodstvu slovenskih reprezentanc dobili tisti znani stisk želodca, ki ga ustvari prepričanje, da tole ne bo šlo dolgo? Niste sami. Pravzaprav je nacionalno trepetanje, ki ga verjetno ob spremljavah športov zaznajo celo seizmografi potresnih opazovalnic, nekaj splošnega in Slovencem lastnega.

B. Soban, Sobotna priloga: Schwarzeneggerjeva miš

Paula Radcliffe, ena najbolj znanih britanskih atletinj, rekorderka v maratonu in velika bojevnica proti dopingu v športu, je na svetovnem prvenstvu v kanadskem Edmontonu pred štirinajstimi leti s Hayley Tullett, kolegico iz reprezentance, glasno protestirala, … Beri dalje

Ivan J., mladi.net: Zmagovalci

Rad imam šport. Še posebno tenis. Začenja se Wimbledon, eden najbolj prestižnih turnirjev, o zmagi na katerem sanjajo številni tenisači že od malih nog. V naslednjih dveh tednih se bo zvrstila kopica dvobojev v različnih … Beri dalje

Napol čudež

Veselje spričo uspeha domače ekipe, ljubeča skrb za otroka: to zlato Slovenci imamo v sebi. Imamo tudi številne primesi, zaradi katerih tvegamo, da bo zlato ostalo brez vrednosti. Naj omenim le dve: strankarsko razprtost in nepoštenje. Namesto, da bi skupaj stopili in se skupaj veselili uspehov, se trudi vsak zase, včasih celo proti drugemu in na škodo drugega.