Kako pogoste so spolne zlorabe v športu?

Simone Biles je bila tudi žrtev spolne zlorabe. Foto: Alex Livesey / Getty
Simone Biles je bila tudi žrtev spolne zlorabe. Foto: Alex Livesey / Getty

Podatkov, kako pogoste so spolne zlorabe v slovenskem športu, ni na voljo. Vsekakor pa velja, da je vsak primer spolne zlorabe v športu, kjer se vse vrti tako rekoč okrog telesa, popolnoma nesprejemljiv. Glede na statistike, da se pogostost spolnih zlorab v splošni populaciji giblje okoli 20 %, lahko ocenjujemo, da je zlorab v športu morda še precej več.

V zadnjem desetletju smo vse pogosteje priča razvpitim škandalom spolnih zlorab v športu. Najbolj odmeva nedavni primer Larryja Nassarja, reprezentančnega zdravnika ameriške gimnastike. Obtožen je spolne zlorabe več kot 100 telovadk, pred tem pa je bil že obsojen na 60 let zapora zaradi otroške pornografije.

Kako pogoste so spolne zlorabe?

Spolne zlorabe, vključno s pedofilijo, niso neka »izključna« značilnost specifičnih organizacij (kot je npr. Cerkev), ampak pojav splošnega tveganja v vseh institucionalnih in družinskih sistemih. Svetovna zdravstvena organizacija v zadnjih letih poroča, da je je vsaka tretja ženska (35 %) na svetu doživela ali fizično oz. spolno partnersko nasilje ali izven partnersko spolno nasilje. Spolno zlorabljena naj bi bila vsaka peta ženska. Raziskave s področja psihološke in psihoterapevtske znanosti tudi kažejo, da je predvsem pri posameznikih, ki so bili v otroštvu (spolno) zlorabljeni, velika verjetnost, da bodo kasneje v življenju žrtve zlorab ali pa storilci zlorab.

Spolne zlorabe v Sloveniji

O spolnih zlorabah se čedalje več govori tudi v slovenskem prostoru, vendar še vedno premalo in predvsem ne dovolj kritično. Pri spolnih zlorabah vsekakor ne gre samo za spolni akt. Zloraba je tudi vsak neprimeren poseg v intimni prostor žrtve na račun zadovoljitve spolnih potreb in spolnega vzburjenja storilca. Zlo-raba telesa žrtve se lahko doseže na najrazličnejše načine, za kar so dovolj že neprimerni dotiki, otipavanje itd. Ne gre za to, da bi alarmirali vsakršne dotike in telesne stike, saj je pri zlorabi bistven pomen stikov, kjer je v prvi vrsti poudarek na vzburjenju in spolnem zadovoljevanju storilca na račun zlo-rabe telesa žrtve.

Spolne zlorabe v športu

Šport je po svoji telesnosti naravnost »idealno« okolje za zlorabe. Telo je v športu, predvsem na treningih in med okrevanjem, zelo izpostavljeno, ranljivo in celo razgaljeno oz. dostopno, kar je še posebej značilno za določene športe. Tveganje za spolne zlorabe je večje v odnosih med neenakovrednimi posamezniki. Tako lahko odnos med učiteljem in učencem v šoli primerjamo z odnosom med trenerjem (maserjem, zdravnikom) in njegovim varovancem v športu.

Simone Biles je bila tudi žrtev spolne zlorabe. Foto: Thomas Coex / AFP / Getty Images
Simone Biles je bila tudi žrtev spolne zlorabe. Foto: Thomas Coex / AFP / Getty Images

Nekako je skupno vsem spolnim zlorabam, da se zgodijo bolj ali manj v okolju oz. s strani oseb, ki bi morale biti zaupanja vredne oz. jim zlorabljeni zaupajo. To je povedala tudi ena od žrtev obtoženega Nassarja. Tako kot so otroci odvisni od staršev, tako so tudi športniki na svojski način odvisni in pod vplivom trenerjev ter ostalih pomočnikov. Že samo na videz nenevarni neprimerni pogledi in dotiki so lahko skriti v čisto »običajne« vadbene pristope in garderobne rituale.

Zato je spolne zlorabe velikokrat težko prepoznavati, saj se zlorabljeni pogostokrat niti ne zavedajo, kaj se jim dogaja, predvsem tudi za to, ker so zlorabljajoči njihove avtoritete, ki prinašajo vrhunske rezultate. Vendar telo vse pomni in slej ko prej spregovori bolečo resnico. Ne vemo natančno, kakšna je prisotnost spolnih zlorab v slovenskem športu, teh podatkov ni prav veliko. Glede na statistike, da se pogostost spolnih zlorab v splošni populaciji giblje okoli 20 %, lahko ocenjujemo, da je zlorab v športu še več, morda celo precej več, saj se v športu vse vrti tako rekoč okrog telesa, ki je zaradi tega lahko predmet zlorabe toliko prej kot sicer. Vsekakor pa velja zaključiti, da je vsak primer zlorabe, ki je popolnoma nesprejemljivo in nagnusno dejanje, preveč.

Gregor Greif je terapevt na Centru za individualno, zakonsko/partnersko in družinsko terapijo Upanje