Ivan J., mladi.net: Zmagovalci

Rad imam šport. Še posebno tenis. Začenja se Wimbledon, eden najbolj prestižnih turnirjev, o zmagi na katerem sanjajo številni tenisači že od malih nog. V naslednjih dveh tednih se bo zvrstila kopica dvobojev v različnih kategorijah, ki bodo na koncu podali zmagovalce. Ti bodo v zrak zmagoslavno dvignili pokale, za svoj dosežek prejeli dostojno vsoto denarja in nekaj dni zasedali naslovnice časopisov in ostalih medijev.

Rad imam tudi kulturo in znanost. Podobno je tudi na teh dveh področjih. Umetniki in znanstveniki so za svoj trud in delo ustrezno nagrajeni in zaradi spoštovanja, ki jim je namenjeno, dobimo občutek, da so res prišli do zmage na svojem področju. Toda, ali so to res edini zmagovalci?

Ni vsakomur dano, da bi dosegel nekaj, kar je v očeh družbe hvalevredno. Pa vendar ljudje po svetu delajo še veliko bolj izjemne stvari od tistih, ki jim odobravajoče kimamo. Verjetno ni področja življenja, na katerem se ne da doseči nečesa izrednega. Ne nujno hote, saj zna življenje pripeljati v situacije, ki zahtevajo obilo poguma, da se zmoremo odločiti za izjemne stvari. Le vprašamo se lahko, koliko je po svetu staršev, ki si odtegujejo kruh od lastnih ust, da bi njihovi otroci imeli kaj jesti. Koliko jih dela na robu svojih zmožnosti, da bi zaslužili denar in lahko otrokom omogočili šolanje za želen poklic. Koliko učiteljev in profesorjev posveti dolge ure načrtovanju in izboljševanju lastnega poučevanja, da bi le na najboljši način učencem prenesli znanje, ki ga bodo ponesli v življenje. In koliko noči preživijo v premišljevanju, kako najustrezneje poskrbeti za učence, ki jim učenje dela težave. Prav tako so nam vsak dan na voljo posvečene roke duhovnikov, ki tudi po več ur preživijo v spovednicah, da bi lahko ljudem podelili zakrament sprave. Med naštete spadajo še mnogi ostali kot na primer tisti, ki so se odločili, da je danes zadnji dan, ko so vzeli drogo, tisti, ki so sklenili, da ne bodo nikoli več sočloveku storili krivice, in še mnogi drugi.

In to so izjemni zmagovalci. Pa jih boste le redkokdaj videli na naslovnicah in za svoje zmage ne bodo prejeli nobenih odlikovanj.

Več lahko preberete na mladi.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.