Janez Juhant: Na poti zahtevnega dialoga

Janez Juhant: Na etično osveščenih, kulturno izobraženih, dobronamernih in dialogu privrženih državljanih, se gradi skupno dobro in blaginja države. Vsak je za to odgovoren na svojem mestu, v družini, sosedstvu, na delovnem mestu. Vodilni v družbi in tudi v Cerkvi pa naj sistemsko spodbujajo to prenovo za osvobojeno Slovenijo.

Neobstojna raznolikost Demosa

Iz Demosove usode je moč povzeti še, da je na podobno strnitev vrst moč računati le ob zelo razvidnem skupnem cilju in navsezadnje skupni nevarnosti. Ali je skoraj popolna prevlada ene politične opcije za dovolj akterjev za kaj takega že dovolj moreča, trenutno ne znam oceniti.

Samoslovenstvo kot vir slovenske državnosti

Slovenci kot narod še nismo ogroženi, slabo pa se piše demokraciji, po zaslugi katere smo prišli do samostojne, mednarodno priznane slovenske države. Neusmiljen boj za njo je zato boj za  njeno ohranitev in preživetje. Samoslovenstvo … Beri dalje

Neuspela tranzicija – zakaj in kako naprej

Nesporna zmagovalka volitev v DZ leta 1992 je bila LDS. Že prvi ukrepi vlade so jasno kazali, da se je demokratično vodeni tranziciji iztekel čas in da se Slovenija preusmerja v nekoliko modificiran koncept komunistične tranzicije Anteja Markovića. Dopuščena je bila simbolična demokratizacija, lastnina in sodna veja oblasti pa sta prešle v roke komunistične kontinuitete.

Zgovorna priča za prelom, ki ga ni bilo

Ob slovesu dr. Franceta Bučarja le stežka ostane suho oko kogarkoli, ki je z navdušenjem spremljal rojevanje in prve korake slovenske države. Moj osebni spomin na Bučarja je ob neumornem delu za samostojno državo ravno tako zaznamoval njegov politični cikcak vse od leta 1991 naprej. Ker pri njem ni šlo preprosto za to, da Bučar ni bil “ne lev ne desen”.

Ali je možen ‘novi Demos’?

Sem eden tistih, ki se zaveda, kako zelo sta sedanjost in bodočnost odvisna od (nepredelane) preteklosti. Sicer se pa tudi ti v svojem zadnjem pismu vračaš v preteklost, ko govoriš o Demosu in o potrebi oživitve njegovega Duha. Zgodovina je pač učiteljica življenja. Zato tudi jaz podpiram pristop, po katerem naj bi se izognili (osvobodili) dejstev, ki so se v preteklosti izkazala za slaba, in obnovili stvari, ki so se izkazale za dobre.

Odbor 2014: Pravica vsem, ki so jim krivično sodili

Na današnji dan pred sedemindvajsetimi leti se je pričela stavka v Litostroju, ki dandanes predstavlja enega izmed najpomembnejših korakov k demokratizaciji Slovenije, saj so stavkajoči pod vodstvom Franceta Tomšiča izrazili svoje nezaupanje takratnemu enopartijskemu in … Beri dalje

Španija – Slovenija: 2:0

Če odmislim »telenovele«, je Španija bolj malo prisotna v naši zavesti. Pred komaj nekaj dnevi so tamkaj slovesno pokopali Adolfa Suareza, ki je bil prvi demokratični predsednik vlade in politik, ki je odločno popeljal Španijo na pot demokracije in razvoja ali kakor se reče v »prihodnost«.

Vabilo: Večer i3

Fakulteta za poslovne vede in založba Družina, tokrat v soorganizaciji s Katoliško univerzo v Ružomberoku (Slovaška), vabita na ciklus večerov z naslovom »i3 – inovativnost & interdisciplinarnost & internacionalnost«. Dogodek je namenjen iskanju novih odgovorov … Beri dalje

In vendar je bil nov dan

Na prvi pogled je najboljša ilustracija trenutne kondicije dvajsetletne slovenske države predvčerajšnji umor v Kresnicah, ko je tamkajšnja poštna uslužbenka menda izgubila življenje zaradi borih tristotih evrov. Na zunaj tudi Slovenija še nikoli po osamosvojitvi … Beri dalje