Odbor 2014: Pravica vsem, ki so jim krivično sodili

Foto: slovenskapomlad.si.
Foto: slovenskapomlad.si.

Na današnji dan pred sedemindvajsetimi leti se je pričela stavka v Litostroju, ki dandanes predstavlja enega izmed najpomembnejših korakov k demokratizaciji Slovenije, saj so stavkajoči pod vodstvom Franceta Tomšiča izrazili svoje nezaupanje takratnemu enopartijskemu in samoupravnemu sistemu. Med zahtevami, ki so jih protestniki izrekli, je bila med drugim tudi ustanovitev neodvisnih sindikatov, ustanovljen pa je bil tudi iniciativni odbor Socialdemokratske zveze Slovenije. Ta dogodek je tako prelomno vplival na razvoj demokratizacije, uvedbo parlamentarne demokracije in samostojnost naše domovine Slovenije. Danes pa mineva že 173. dan odkar nepravična obsodba na podlagi indicev ne poraja polemik samo doma, ampak tudi v mednarodni skupnosti. Za sloves Slovenije kot demokratične in pravne države, politični zapornik predstavlja veliko sramoto, zato je delovanje Odbora 2014 nujno, vse dokler Slovenija tudi v praksi ne bo demokratična in pravna država za prav vse državljanke in državljane Republike Slovenije.

Larisa Ugovšek je v svojem govoru pred Vrhovnim sodiščem opozorila na nevzdržno stanje v državi ter poudarila: “Po vseh teh letih, po četrt stoletja tranzicije, ki to ni, ampak bi jo lahko imenovali aporija, v smislu hlapčevske »identifikacije« z gospodarjem, so se metode diskreditacij in socialnih likvidacij vseh in vsega, kar je levi tranziciji napoti, samo še okrepile. Poleg medijev tudi institucije. In kar je najbolj žalostno in skrb vzbujajoče, tudi sodna veja oblasti. Pravna država ali bolje rečeno vladavina prava z vgrajenim konceptom varovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin je vedno bolj na psu. Da je temu tako, ni potrebno biti pretirano izobražen, ni potrebno biti pravno podkovan. Pošten človek preprosto ima razum in vzgojo, da loči pravico od krivice in resnico od laži ob sposobnosti pretehtati argumente o tozadevnih dilemah.”

Člani in podporniki Odbora 2014 smo trdno prepričani, da se je vredno boriti za pravno in demokratično domovino Slovenijo. Zato vse, ki vam ni vseeno v kakšni državi živimo, vabimo, da se nam danes ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Nagovorili nas bodo: dr. Peter Pavel Klasinc, Aleš Primc in Jože Tanko.

Prav tako bomo skupaj opozorili na nujnost obstoja pravne in demokratične države jutri, 10. decembra 2014, ob 15.00, ko se bomo skupaj podali na pohod za človekove pravice in svobodo. Pohod za človekove pravice in svobodo se bo začel pred Vrhovnim sodiščem, nato bomo krenili do Radiotelevizije Slovenije in do Državnega zbora RS ter nazaj pred Vrhovno sodišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.