M. Kovač: Mitomanija

Udeleženec manifestacije Dražgoše 2018 Foto: BoBo/Srdjan Živulovič
Udeleženec manifestacije Dražgoše 2018 Foto: BoBo/Srdjan Živulovič

Vsi “sovražniki ljudstva” so znani še iz časov mitingov pred oblastno zapovedanim slavljenjem uničenja Pohorskega bataljona in požiga Dražgoš.

Ko se je izkazalo, da komunistična revolucija in partijska diktatura ljudem ne bosta prinesli blaginje, ki bi bila vsaj primerljiva z blaginjo, kakršno so uživali Slovenci v sosednjih državah, kapitalistični Italiji in Avstriji, je slovenska komunistična oblast okrepila propagando za oblikovanje mitov o narodnoosvobodilni borbi. Da bi ti miti nastali med narodom spontano, je skrajno neverjetno, kar dokazujejo tudi časopisna poročila iz druge polovice petdesetih let prejšnjega stoletja.

Za zgodovinarje bo pravi izziv ugotoviti, po kakšnem ključu so ideologi NOB izbrali za osrednje dogodke partizanske mitologije dve taki tragediji, kot sta uničenje celotne partizanske enote in smrt 69 borcev na Pohorju ter smrt sedmih partizanov in 41 domačinov v Dražgošah. Kako to, da si niso izbrali kakšne bitke, kjer je bilo več žrtev med okupatorji kot med Slovenci, ali pa kakšne diverzije, ki je okupatorju povzročila strateško pomembno škodo?

Svojevrsten odnos do tragično umrlih so pokazali naši mitomani, ko so leta. 1976 žrtve dražgoške bitke izkopali iz groba na župnijskem pokopališču in posmrtne ostanke shranili v kostnici pri betonskem spomeniku, ki je danes vsem znana kulisa osrednje slovesnosti prireditve Po poteh partizanske Jelovice» slovesnosti«, ki vsako leto dokazuje, kako daleč je Slovenija od evropske normalnosti. Ne samo da smo četrt stoletja priča oblastnemu sabotiranju ustreznega zaznamovanja medvojnih in povojnih morišč ter civiliziranega pokopa pobitih, vsako leto nas osrednji televizijski programi bombardirajo z levičarskim manifestom za trenutno politično rabo, ki ga ob kostnici dražgoških žrtev izreka trenutni izbranec ali izbranka borčevske organizacije. Tako kot le zlagan mit, ki ga obujajo udeleženci slovesnosti, se na lažnih temeljih gradi tudi kult uporništva, s katerim želijo sodobni skrbniki »vrednot NOB« utemeljiti svoj privilegiran status v družbi.

V tem smislu tudi letošnja govornica v Dražgošah ni razočarala. »Danes, ko je javno, tudi s strani vlade, podprta korupcija, nepotizem, kraja in goljufija, dobro živijo samo kriminalci,« je dejala. Aplavz udeležencev, navzoči ministri vlade, Zoran Jankovič in Milan Kučan pa pozorno poslušajo. A izpostavljeni »sovražniki ljudstva« po mnenju govornice niso vladajoči, postrojenj pred govorniškim odrom. Navedla je: domobrance, Cerkev in neoliberalni kapitalizem: Če opustimo moderni pridevnik »neoliberalni«, so vsi sovražniki znani še iz časov mitingov pred oblastno zapovedanim slavljenjem uničenja Pohorskega bataljona in požiga Dražgoš.

Vir: Družina