J. Strgar: Bomo spet nasedli?

Flickr
Foto: Flickr

V elektronskem Časniku.si, z dne 28. marca, nam je p. Branko Cestnik lepo razložil, kako se je spet začel lov na volivce kristjane. Spomnimo se prvih predsedniških volitev, ko so vprašali Jožeta Pučnika če je veren. Pučnik je odgovoril:.«Nisem«. Bil je glede osebne vere pošten in je povedal po pravici. Zaradi te poštenosti je volitve izgubil. Marsikateri kristjan ga ni volil, čeprav je tudi bilo znano, da je bil enako pošten do vernosti in vernikov. Cenil je slovensko zgodovino, ki je bila ves čas krščanska. Drugi kandidat, Milan Kučan je pa odgovoril, da so doma imeli Sv. pismo, kar je bila spretna potegavščina in je zmagal. Sicer pa je bil med tistimi, ki so vero in kristjane preganjali. Kakšna prevara, ki so ji mnogi kristjani nasedli. Prevare so se pozneje še dogajale in grozijo nam tudi danes. In to od vseh strani – od starega komunizma in njihovih potomcev, do “prijateljskih strank in posameznikov”, s katerimi smo že bili skupaj in smo drug drugemu pomagali. Kaj ni bila zgodovinska stranka kristjanov, ki se danes imenuje Krščanska demokracija (NSi) tista, ki je v letu 2012 edina ter do konca vztrajala v Janševi vladi in jo branila? Medtem ko so jo vsi drugi zapustili in rušili. Sedaj pa ljudje, s katerimi smo skupaj branili dobro zastavljen družbeni in politični program za Slovenijo, “streljajo” na nas in nas zmerjajo, kot da smo podporniki starega komunizma. Volivci smo sicer dobri, le voditelji da so slabi – po že znani metodi. Posamezni jurišniki uporabljajo celo nedovoljeno strelivo – lažnive obtožbe, kakor nam je v Slovenskem času (marec 2014) razložil Janez Dular. Povsem neokusno je prerokovanje, da neka stranka na naslednjih volitvah ne bo prišla v parlament, kar sem ponovno prebral v tedniku, ki se ima za pomladnega.

Spet moramo priznati, da nam še vedno primanjkuje avtentične samozavesti in prelahko nasedamo, sicer »prebrisanim« parolam od drugod in svojemu vodstvu premalo zaupamo. To je naša »rak rana«. Kakšne pomanjkljivosti do skrajnosti premlevamo, napake drugih, nam nenaklonjenih strank, pa kar sproti pozabljamo. Zanesljiva krščanska misel je kar naprej v spotiko prav vsem, na levi in na »desni«. Vprašal sem enega izmed dolgoletnih poslancev v Državnem zboru, ali je kdo med njimi, ki ni naredil kakšne napake? »Takega poslanca ni,« je odgovoril.

Za vse pomladnike velja, da bi se morali drug z drugim povezovati in sodelovati, saj le skupaj lahko spremenimo prevladujoče brezumje, ki nam še vedno vlada. Dobiti moramo večino v Državnem zboru, vse drugo so zgolj želje. Medsebojno dopolnjevanje in tekmovanje v dobrem in odličnem je tisto, s čimer lahko ustvarimo boljše čase. To je načelo, ki ga ves čas zagovarjam tudi kot predsednik civilne iniciative Prebudimo Slovenijo.