J. L. Černič, Ius-info: Od Morave do Varte

Na Slovenskem so v zadnjih nekaj desetletjih prevladovali večvrednostni občutki do prebivalcev osrednjih srednjeevropskih dežel, Češke, Poljske in Slovaške, ki so jih mnogi pomilovali ali celo zaničevali. Danes so omenjene srednjeevropske dežele odprte demokracije, ki temeljijo na svobodnem tržnem gospodarstvu in vladavini prava.

Kdo ve odkod izvirajo takšni, še vedno precej prisotni, večvrednostni predsodki proti nam bližnjim srednjeevropskim narodom. Morda iz polpretekle zgodovine, ko so omenjene srednjeevropske dežele okupirali Sovjeti, slovenski prostor pa je njihovemu primežu ušel, ali pa morda še od prej. Morda izhajajo iz slovenskega relativno višjega blagostanja v zadnjih desetletjih. Stereotipi seveda pogosto ponujajo le parcialno stališče o določenem vprašanju, saj jih večinoma načrtno ustvarjajo in razpihujejo izbranci. Če stereotetipi nastajajo na takšni podlagi so zmotni, saj zanje ni prave podlage, saj se je denimo proces demokratizacije bivših komunističnih dežel začel v Gdansku in se uresničil s poljsko okroglo mizo.

Kamp na hrvaški obali, ki smo ga z družino obiskovali v mojem otroštvu, so vsako leto obiskovale tudi poljske družine, ki so tam preživljale celo poletje. Svojih avtomobilov in šotorov niso postavljali ob obali, saj jim je vodstvo kampa dodelilo najslabše prostore v kampu, verjetno zato, ker je bil prostor tam najcenejši. Preostali začasni obiskovalci smo njihov del obiskovali ob večerih, saj so prodajali najrazličnejše reči, ki se jih pri nas ni dalo dobiti. Večvrednostih občutkov takrat nisem občutil, saj je poljska kolonija predstavljala nekaj zanimivega in drugačnega. Pa vendarle je takšna izkušnja z revnimi poljskimi obiskovalci nekaterim morda ustvarila občutek večvrednosti.

Večvrednostni občutki nimajo mesta v raznoliki in pluralni sodobni družbi. Srednjeevropski narodi imamo več skupnega kot se verjetno zavedamo. Delavnost in ustvarjalnost sta zagotovo dve značilnosti, kar nenazadnje dokazujejo različna inovativna podjetja, ki so izšla iz srednjeevropskega okolja. Res je, da so te značilnosti bolj izrazite v nekaterih srednjevropskih državah, medtem ko jim v drugih državah nasprotuje totalitarna in balkanska mentaliteta, ki je prišla tako daleč, da se je zarasla globoko v njihovo individualno in kolektivno podzavest.

Tako samovšečno hvalisanje danes nima več prave podlage. Srednjeevropske države so Slovenijo prehitele na mnogih področjih vsakodnevnega življenja in dela. Njihova gospodarstva so veliko bolj odprta, svobodnejša in bolj konkurenčna od slovenskega.

Več: Ius-info