E. A. Schwarzbartl: Prodane duše

Ahmadova brivnica v ljubljanskem Rogu / Vir: http://zdravniki4azilante
Ahmadova brivnica v ljubljanskem Rogu / Vir: http://zdravniki4azilante.blogspot.si

Pred kratkim sem na TV slučajno videl ogromno rdečo dvorano polno ljudi, ki so v ritmu ploskali. Pa ni bila zabavna ali dobrodelna prireditev. Ko sem to videl, me je po hrbtu spreletel srh, ker sem nekaj podobnega videl na TV programu Via History iz časov vladavine Hitlerja v Nemčiji. Podobno me je srh spreletel letos 9. januarja, ko sem zvedel, da so tudi poslanci vladajočih strank levice slovenskega Parlamenta glasovali »enotno« v zadevi nekega pribežnika iz Sirije.

Vprašujem se, ali smo v Sloveniji, kjer smo pred leti z Ustavo zajamčili samostojnost in strankarsko demokracijo, padli na raven totalitarnih režimov, ko »poslanci« ne glasujejo po vesti in razumu ter vladavini prava, ampak po direktivah kot delegati Skupščine v komunizmu pred osamosvojitvijo. Je sicer mala nepomembna razlika, da je danes v Parlamentu dovoljen »privesek« skupine poslancev, ki smejo nekaznovano glasovati drugače, ali pa si celo upajo vzdržati glasovanja. So mar poslanci vladajoče levice, ki je na oblasti prodane duše (Goethe, Faust), ali pomilovanja vredni bojazljivci in hinavci, ki si ne upajo glasovati pošteno in sporna stališča prepustiti v presojo Ustavnemu sodišču. Takšnim ljudem smo na Štajerskem v moji mladosti rekli, da so »riti« ali neznačajni in bojazljivi ljudje.

Pa dobro. Tudi v komunizmu so za delegate Skupščine imenovali in potrjevali, ne »volili«, zgolj riti, ki so pričakovano sprejemali soglasno sklepe Centralnega komiteja edine Partije komunistov. Danes naj bi v demokratični  (?) Sloveniji državljani svobodno volili poslance obdarjene z razumom in zdravo vestjo. Ali je to res? Vse kaže, da temu ni tako, ker še vedno med ljudmi prevladuje nekakšen pra strah in celo bolna nostalgija po Jugi in rdeči zvezdi, ki jo ponujajo leve stranke navdušene nad totalitarizmom.

Ob tem spoznanju me ponovno spreletava srh po hrbtu, posebno še zato, ker pri vladajočih garniturah vseh treh vej oblasti prepoznavam in ugotavljam Orwellovsko logiko efemične retorike, da je črno belo in obratno, kar je miselni zločin »dvosmiselnega gosgovora«, kot o tem piše v svoji zadnji knjigi »Kota 101« Boštjan M. Tur.

Ali ni že čas, da se volivci končno otresejo strahu in bojazljivosti, ki jo negujejo leve stranke, kar Predsednik Vlade Miro Cerar sicer v svojem »gosgovoru« zanika, in svobodno volijo v svojo in državno korist pokončne, razumne in vesti predane poslance, ki ne bodo pomilovanja vredni bojazljivci, ampak odgovorni poštenjaki.

Bliža se čas volitev in pričakujem ter upam, da volivci, po dobri četrt stoletni samostojnosti in ustavni demokraciji, ne bodo nasedali »novim obrazom«, direktivam Omrežij iz ozadja, Orwellovskim dvosmiselnim gosgovorom prodanih duš, ampak volili znane obraze za katere iz njihove preteklosti in prakse vedo, da si bodo upali ravnati in zagovarjati poštenje in resnico. Takšni tudi ne bodo v taktu ploskali neumnostim in zavoženim odločitvam svoje oblasti, ki nas sedaj v vseh treh vejah vodi v vzgojni, moralni in etični propad v breme prezadolženih bodočih rodov naroda.