Cenzura dokumentarnega filma pod krinko ‘nimamo urejenih vseh avtorskih pravic’ (VIDEO)

cenzuraPo proslavi ob dnevu suverenosti , je RTV SLO na 1. programu predvajala dokumentarni film zgodovinarja dr. Valentina Areha o JLA, njeni vlogi v družbi, o maršalu Titu, o razpadu Jugoslavije in kakšno vlogo je pri tem odigrala JLA. Dokumentarni film je prikazal tudi vlogo nekaterih vidnih slovenskih politikov v času osamosvajanja in tudi pred tem (npr. rokovanje Milana Kučana z Josipom Brozom, govorjenje Janeza Zemljariča o inflaciji, …).

Dokumentarni film je dvignil veliko prahu, saj je pokazal drugačno stanje v Jugoslaviji, kot nam ga mediji sicer želijo prikazovati. Danes, 26.10. se je dokumentarni film znašel v arhivu MMC in hitro zakrožil po družbenih omrežjih. Opaziti je bilo, da so se povezave stalno spreminjale (na Časnik.si smo zaznali, da so se spremenile dvakrat), na koncu pa je film izginil iz arhiva.

Na Twitterju se je odzvala RTV Slovenija: “Žal za oddajo nimamo urejenih vseh avtor. pravic za spletno arhiviranje, zato je ni več na voljo v arhivu.”rtv-sloFilma tudi ni več na sporedu za jutri, kot je bilo sprva napovedano. Verjetno ni urejenih avtorskih pravic.

Na spletnih omrežjih so se pojavile teze, da so na RTV SLO že dokumentarec, ki se je pojavil v arhivu, rezali, kar dokazuje tudi ta slika (Facebook profil Tomaža Štiha).

rezanje

 

27.10.2016: Posnetek se je vrnil nazaj, tako, da je dostopen spet v arhivu RTV SLO.

Mi smo takole poročali …

Oddaja obravnava JLA od 1945 do njenega razpada 1992, njeno vlogo v družbi in njeno politično udejstvovanje. Obravnava tudi njeno vlogo pri demokratizaciji Slovenije, v osamosvojitveni vojni in v vojni na Hrvaškem in v BiH. Avtor, scenarist in režiser oddaje je dr. Valentin Areh.

Kliknite za ogled videa*: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433662**

Prejšnji link: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433897

*Opazili smo, da se je vmes spremenil link, zato smo ga ob 13:25 zamenjali. Ob 15.30 smo spret spremenili link. Ne vemo kaj se dogaja na RTV.

** Ob 17.19 smo opazili da link spet ne dela.

Izjava predsednika Združenja novinarjev in publicistov

Oglasil se je Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov: “RTVS je včeraj objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Izgledalo je, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta.

Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja dr. Valentina Areha je govoril o jugoslovanski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suverenosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je bila napadla samostojno Slovenijo.
Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. Zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom?
V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno časom, katerih slovo smo včeraj enotno praznovali, pa morajo za cenzuro odgovarjati.
Sprašujemo se, kdaj bo tega enoumja konec? Ali bo RTVS postala pluralna šele, ko se bo začelo množično blokiranje plačevanja prispevka RTVS?”

Komentar:

Dan pred pokopom žrtev iz Hude jame, nekaj tednov po pokopu žrtev iz Krimske jame, je sedaj na dan suverenosti preko dokumentarnega filma pricurljala na dan resnica, ki je dodobra zamajala mit o uspešnosti jugoslovanskega komunističnega režima. Nismo pričakovali, da se bo to zgodilo prav na javni televiziji.

Jugoslovanska ljudska armada, njena vloga v Jugoslaviji, prikaz diktatorskega režima dosmrtnega predsednika maršala Josipa Broza, njegova neizmerno zapravljivost, skorumpiranost Zveze komunistov in slabo življenje navadnih ljudi, pa tudi vloga nekaterih vidnih slovenskih politikov, … vse to je bilo prikazano v luči, ki je do sedaj na javni televiziji niso prikazovali. Resnica o komunističnem režimu, o njegovih brutalnosti, o neuspešnosti tako cenjene JLA, skorumpiranosti, gradnji kulta maršala, … kljub gojenju občutka o “dobrih starih jugo časih” – recimo v zadnji zabavni oddaji Slovenski pozdrav se je prav brez potrebe pojavil na Velenjskem gradu napis ‘Titovo Velenje’, ansambel je nastopal v pionirski opremi – prihaja počasi na dan. Vsa resnica bo prišla na dan.

Kaj nam pa pove spreminjanje linkov in izginotje dokumentarnega filma iz arhiva? Da je bila danes na RTV zmeda in je tam še obilo kadrov, ki “trznejo”, ko je treba, tako kot je treba in to zelo brutalno – prav nič v maniri demokracije. Tako kot včasih.

Film se bo pojavil, mnogi so si ga nekako naložili na svoje računalnike. Vrteli ga bodo svojim otrokom, svojim vnukom, …