Domoljubje kot vrednota

V okviru Zbora za vrednote, ki je potekal v sredo 23. marca 2010 v Vipavi, je bila glavna misel usmerjena na vrednoto domoljublja.

“Primorska veličastno in junaško zgodovino”, je poudarila predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. “V boju za svobodo ste Primorci dihali enotno in povezovalno. Odgovor Primorcev na fašizem in potujčevanje je bil preprost: na fašistično nasilje ste odgovorili z uporom, rodila se je organizacija TIGR. Tajna organizacija, ki je bila sestavljena iz preprostih fantov in deklet, katere namen je bil ohraniti Primorsko slovensko. Primorska je v času fašizma mnogo pretrpela samo zato, ker je ohranjala slovensko identiteto. Pri tem se ni ozirala na naše in vaše.”

Evropski poslanec Lojze Peterle je dejal, da “se pred 20 leti nismo borili za takšno Slovenijo, kot je danes, kjer ne veljajo nobene norme, vrednostno smo na dnu. Odnos do države je na zelo nizki ravni. Vlada prepočasi izvaja ukrepe zoper gospodarsko in finančno krize, ni prave strategije, ni vizije.” Zato so spremembe nujne, je še dodal.

Moralni teolog in profesor dr. Tadej Strehovec poudaril pomen vrednot. Vrednote so globoka osebna prepričanja o tem, kaj je dobro in kaj je slabo ter kaj je vredno da cenimo. Obstajajo različni vrednostni sistemi, različne vrednote, ki jih povezuje kultura življenja. Povedal je, da moramo najprej spoštovati človeško življenje in dostojanstvo vsake osebe. Skrbeti moramo za družino kot osnovno družbeno celico, ki omogoča dolgoročno preživetje družbe. Prav zato je predlog novega družinskega zakonika nesprejemljiv, saj izenačuje istospolne skupnosti s družino.

Kirurg dr. Erik Brecelj je spregovoril o katastrofalnem stanju v slovenskem zdravju in t.i. zdravstvenih lobijih, ki krojijo usodo zdravstva v Sloveniji. Povedal je, da v slovenskem zdravstvu manjka poštenosti, stvari se premikajo zelo počasi. Politika pa žal, namenoma molči.

Profesor dr. Leon Oblak je v svoje nagovoru povedal, da so za obstoj slovenskega naroda potrebne vrednote, za katerimi moramo trdno stati in jih zagovarjati ter se za njih boriti. Danes pa smo žal priča raznim političnim aferam, ki so moralno oporečne in kažejo prav na pomanjkanje etičnosti in poštenja. Temu je potrebno narediti konec.

Več