Vlade ni več

vlada ne delujePrejšnjo nedeljo, ko so predsedniki vladnih strank razglasili, da so se zmenili, da je koalicija trdna, se je izkazalo, da vlade ni več. Vsak je govoril svoje, kot da so v predvolilni bitki. Bratuškova, da je država v dobrem stanju; Virant, da dviga DDV ne bo; Erjavec, da penzije in regeres za upokojence ostajajo isti; Lukšič pa, da varčevanje ni prava pot. Zanimivi so bili njihovi obrazi in odnosi. Kazali so poražence.

Koalicija je trdna, vlade ni več! Ti štirje nimajo ne volje, ne interesa, da bi skupaj še kaj naredili. Skupaj jih drži strah, ki je večji od zamer in nezaupanja. Vlada bo vseeno ostala, ker vsi gojijo upanje, da se bo morda kaj samo od sebe obrnilo njemu v prid.

To ni noben razlog za zadovoljstvo. Ko je poražena vlada, je poražena država. Tragika Slovenije je, da poražena vladna ekipa še naprej ostaja na položaju. Če smo bolj natančni, je bila to že na začetku vlada poražencev. Virant in Erjavec sta izgubila volitve, Bratuškova in Lukšič pa strank nista vodila na volitvah, zato demokratične legitimnosti za vodenje države sploh nikoli niso imeli. Seveda, če razumemo demokracijo kot voljo ljudstva in ne zakulisno politično spletkarjenje.

Sedaj so tudi po delovanju poraženci. Vlado sestavljajo dvakratni poraženci.

Kaj je naloga vlade? Da vlada. Kaj pomeni vladati. Pomeni sprejemati težke odločitve in jih izvajati. Ta vlada ni sposobna niti sprejemati težkih odločitev, kaj šele izvajati. Če slučajno sprejme kakšno težko odločitev, pa naredi tako blamažo, da bi bilo bolje, da je ne bi. Poglejmo samo zadnjo norost, da bi za ločeno izvedbo referenduma dali 2,2 milijona EUR, ob tem ko 30% ljudi z dohodki več ne pride skozi mesec.

Slovenija je ujetnica tudi okoli 50 poslank in poslancev, ki predvidevajo, da ne bodo več izvoljeni in so zato za vsako ceno pripravljeni podpirati to ne-vlado za dobre poslanske plače. Ne vem, če ne bi bilo z vidika države pametno razmisliti, da poslanke in poslanci, ne glede na to, koliko traja njihov mandat, dobijo plačo za vsa štiri leta. Škoda, ki jo zaradi njihovega strahu za plače, plačujemo vsi, gre namreč v stotine milijonov evrov, njihove plače do konca mandata pa bi/bodo stale cca. 8 milijonov EUR. Verjamem, da si s tem predlogom nisem povečal priljubljenosti. Tudi meni ni všeč, ampak včasih je treba sprejeti težke odločitve, če hočemo naprej.

Še par besed o sojenju Janši. Ne morejo ga uničiti na volitvah, zato ga hočejo s sodnim izčrpavanjem. Takih odločitev se ne bi sramovalo niti butalsko sodišče. Se pa zakulisna vladajoča elita očitno ne zaveda, da z vsako butalsko sodbo Janša postaja bolj simbol in predstavnik vseh, ki neuspešno iščejo pravico. In teh je na stotisoče. Ljudstvo si bo zato vzelo sodno pristojnost v procesu proti Janši v svoje roke. Janša je morda res zaradi te afere bil na dveh volitvah drugi namesto prvi. Po moje pa bo zaradi butalskega sodnega procesa dobil vse tri volitve, ki sledijo. Sramota za vse, ki ga ne marajo, bo še večja, če bo to naredil iz aresta. S tem bo ljudstvo de facto razveljavilo odločitev sodišča.

Barbaro Klajnšek in druge sodnike, ki si ga podajajo in uničujejo sodstvo, bi bilo treba potem, ko bo njihova sodba padla še de iure, če ne prej na Evropskem sodišču za človekove pravice, terjati za vse sodne stroške, njihove plače v tem času in za škodo, ki jo povzročajo sodstvu in državi. Čudim se, da ostali sodniki sami ne ustavijo »špilferderberjev« v lastnih vrstah.

Imamo vlado, ki ne vlada in sodišča, ki jim ljudstvo jemlje sodno pristojnost. Tipičen izraz poraznega stanja je ministrstvo Uroša Grilca, ki registrira zombijevsko versko skupnost za izogibanje plačevanju nepremičninskega davka.

Za začetek pojdimo množično na evropske volitve in glasujemo proti vladnim strankam, za eno od strank opozicije. Ne vemo, ali bo elita hotela razumeti sporočilo, ampak treba je poskusiti. To je največ, kar lahko državljani z demokratičnimi orodji v kratkem naredimo.