Vihar na morju

Na kongresu Nove Slovenije se je zgodilo to, kar se je zadnjih nekaj dni napovedovalo kot najbolj verjetno. Edina kandidatka za predsednico je ostala Ljudmila Novak. Delegati so sicer odločali o polletni prestavitvi glasovanja novega vodstva stranke, a je bila večina delegatov temu nenaklonjena. Intenzivni pogovori zadnje dni niso prinesli novih dogovorov, se pa bodo morali očitno še nadaljevati.

Ni tekme

Eden od nesrečnih trenutkov zadnjega meseca je bila zahteva evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, da je v predsedniški tekmi edini kandidat. Ta zahteva ni bila potrebna, saj bi v tekmi v kateri ne bi bilo nizkih udarcev, zelo verjetno zmagal.

Če je že bila tekma tak problem, je imelo vodstvo stranke priložnost doseči dogovor tudi v predkongresni klavzuri širšega vodstva stranke. Oba kandidata bi predstavila program in ekipo, hkrati bi bila opravljena kvalitetna analiza delovanja stranke v zadnjem dvoletnem obdobju.

Ravno dogovora o ekipi pa očitno kandidata nista zmogla doseči. To pa je bil očitno temelj za strah, kaj bi se s stranko dogajalo, če bi v vodstvo vstopili posamezniki, o katetrih ne bi bilo pogovora ali dogovora.

Kaj bi stranki prinesel nov predsednik?

Gospod Lojze Peterle ima daljšo kilometrino kot staro nova predsednica. Ima očitno veliko energije in idej, ima več voditeljskih izkušenj, ki so danes za vodenje stranke enako pomembna kot pri vodenju podjetja.

Podoba stranke bi po eni strani dobila nove dimenzije. Hkrati bi se podoba stranke prepletla tudi z naštevanjem njegovih napak iz preteklosti. Teh danes v javnosti nihče ne omenja, ker je evropski poslanec eno, drugo pa je biti aktiven igralec v slovenski politiki. Zato tudi lestvice priljubljenosti gospoda Peterleta uvrščajo visoko. Vprašanj je, kako močno bi na teh lestvicah z aktivnim vstopom v slovensko politiko izgubil.

Kaj bi nov predsednik prinesel Novemu Demosu?

Prinesel bi nekaj, kar bi Novi Demos oblikovalo bolj v smeri Starega Demosa. Ponuditi novo, pa je bistvena nujnost opozicije. Ponuditi nove sveže obraze, ki bodo izkazovali sposobnost vodenja in delavnosti.

V trenutnih razmerah Novi Demos ljudem ne bo veliko pomenil. Žal, saj je ideja kot taka potrebna, a bo do izraza lahko prišla šele posredno. Enostavno ni čas za velike zgodbe. Če kdaj so ljudje še posebej zaradi mandata sedanje vlade siti govorjenja in velikih besed. Zato je čas za posameznike, ki bodo pri svojem delovanju v javnosti preprosti in bodo nase opozarjali brez semaforjev z rezultati in delom.

Kako naprej?

Nova Slovenija mora povezati med sabo vse posameznike, tudi te, ki z neizvolitvijo novega predsednika niso prišli do potrditve ocen in vizije, ki jih zastopajo. Še vedno je čez 3 ali 6 mesecev možen dogovor o novem predsedniku. A nujen je predhoden dogovor o ekipi, o vlogah v ekipi, o načinu dela, o odnosu do drugih strank itd.

Stranka mora v vsakem primeru v vodstvo pritegniti nove posameznike, s čim večjo mero kompetentnosti. Ime Valentina Hajdinjaka, ki se v javnosti pojavlja v zadnjih dneh, bi bilo za stranko velika pridobitev, tako na področju odnosov z javnostmi, kot pri vodenju stranke nasploh.

Bo pa k prepoznavnosti stranke posredno prispevalo tudi oblikovanje alternativne koalicije sedanji vladi. Ravno novi obrazi bodo to alternativno delali zanimivo in bodo za alternativo odločilni. Vsi nekdanji pomembni posamezniki iz časa Demosa, pa bodo lahko dali alternativi tisto dodano težo, ki jo potrebuje.

Foto: Photoxpress